УЧЕН ОТ БАН: НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ СЕ ОЧАКВА ДА ДОСТИГНЕ 5 МИЛИОНА ДУШИ КЪМ СРЕДАТА НА ВЕКА 

Автор: 5 GmediA 12:45, 15 ноември 2023
Източник: 5GMedia

Националният статистически институт с актуализирана прогноза за населението до 2090 г. В зависимост от очакваното социално-икономическо развитие на страната са очертани три сценария. Според реалистичния до 2075 г. населението на България ще намалее до 4.97 милиона души. Според благоприятната прогноза през 2090 г. населението ще е малко над 5 милиона души. За сравнение, на 31 декември 2022 г. българските граждани са били 6,44 млн.

„Населението на България се очаква да достигне 5 млн. души към средата на века, има вариант това да се случи и по-рано”. Това заяви в „Здравей, България” демографът от БАН Борис Казаков. Той изтъкна, че няма връзка между броя на населението и качеството на живот.

„Важен е съставът на населението, който ще бъде наличен тук, най-важна е възрастовата характеристика”, каза Казаков. Той добави, че винаги най-много деца се раждат от майки с ниско образование в най-бедните страни. „Ако погледнем само в нашата страна, теоретично и на практика, така се оказва - с най-много деца са жените с най-ниско образование”, заяви Казаков.

Експертът прогнозира, че населението над 65-годишна възраст ще съставлява около 30% към средата на века и това ще постави проблеми пред икономиката като цяло.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%