ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ И ДПС СЕ ДОГОВОРИХА: ДЕРОГАЦИЯТА ЩЕ ОТПАДНЕ В ДВЕ СТЪПКИ - ДО 1 МАРТ 2024 ГОДИНА; ЩЕ ГЛАСУВАТ ПРОТИВ ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ

Автор: 5 GmediA 15:35, 17 ноември 2023
Източник: БГНЕС

Некоалиционните партньори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се разбрали заедно с третия зачестил участник във вземаните решения – ДПС, за отпадането на дерогацията за вноса на суров руски петрол и износа на произведени от него продукти. Това ще стане в две стъпки и в срока, приет предишния ден от Съвета за сигурност към Министерския съвет – 1 март 2024 г.

Даденото от Европейската комисия изключение от общата за ЕС забрана за вноса и преработката на руски петрол ще отпадне в два етапа, заяви председателят на парламентарната група ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след среща с ДПС и с министъра на финансите Асен Василев.

На 1 януари 2024 г. се предвижда да се спрат квотите за износ към Украйна и други страни извън ЕС на нефтопродукти, преработени от руски петрол. На 1 март 2024 г. трябва да спре окончателно и вносът на руски суров пертол за преработка в бургаската рафинерия "Нефтохим".

Обявените преди ден от премиера Николай Денков намерения са за задължително ползване на 50 процента неруски петрол от 31 декември 2023 г. Месец по-късно рафинерията трябва да внася само до 25 процента от сорта "Уралс, а след 1 март 2024 г. той напълно да спре.

Тези срокове, както и договорените в петък обаче трябва да бъдат облечени в законови разпоредби, които вероятно ще влязат като корекции на сега предложението от ПП-ДБ корекции за отмяна на дерогацията от 15 март 2024 г.

Атанасова обясни, че ГЕРБ и ДПС са се съгласили на новия преходен период в две стъпки "единствено и само, за да няма сътресения на пазара".

Намерихме възможности всички искания на парламентарните групи по отношение на приходите и разходите в държавния бюджет да бъдат удовлетворени, заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Получихме гаранции от "Продължаваме промяната-Демократична България“ в лицето на Асен Василев, че занапред няма да има случаи, в които тяхната група ще гласува в различно мнозинство с "Възраждане“, БСП и "Има такъв народ", съобщи още Атанасова.

Трите политически формации са се договорили още, че ще гласуват против искания от опозицията вот на недоверие на правителството по темата "Национална сигурност".

Източник: Медиапул

Тагнато в: Лукойл

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%