СЪД ПОЗВОЛИ НА ТРЪМП ДА УЧАСТВА НА ИЗБОРИТЕ В КОЛОРАДО

Автор: 5 GmediA 11:24, 18 ноември 2023
Източник: Архив БГНЕС

Съдия от американския щат Колорадо в петък позволи на бившия президент Доналд Тръмп да остане в бюлетината на изборите в щата през следващата година, съобщава "Ройтерс". В същото време, той постанови, че фаворитът на републиканците е участвал в бунт - нападението на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. от негови поддръжници.

Решението на съдия Сара Уолъс, което почти сигурно ще бъде обжалвано, отхвърля предложението на група гласоподаватели от Колорадо да дисквалифицират Тръмп съгласно рядко използвана поправка в конституцията на САЩ, която забранява на длъжностни лица, участвали в "бунтове", да заемат федерални длъжности .

Съдията установи, че като президент Тръмп не е "служител на Съединените щати", който може да бъде дисквалифициран съгласно поправката.

Решението е победа за Тръмп, който се бори с редица предизвикателства, за кандидатурата му.

Делото в Колорадо, което беше заведено от група гласоподаватели, подпомогнати от организацията за наблюдение Граждани за отговорност и етика във Вашингтон, беше първото, което отиде на съд и беше разглеждано като тест за по-широките усилия за дисквалификация. Групата ще обжалва решението.

"Решението на съда потвърждава твърдението на нашите клиенти в това дело: че Доналд Тръмп е участвал в бунт въз основа на ролята си на 6 януари", каза Букбайндър в изявление.

Адвокатите на гласоподавателите твърдяха, че Тръмп е участвал в бунт, като е разпространявал фалшиви твърдения за широко разпространена измама на гласоподавателите след поражението си на президентските избори през 2020 г., призовавайки поддръжници на митинг във Вашингтон и след това ги призовава да маршируват до Капитолия на САЩ, където заседава Конгресът за удостоверяване на изборните резултати.

След това хиляди поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия, нападнаха полицията и изпратиха депутатите да бягат, спасявайки живота си, в неуспешен опит да спрат сертифицирането.

Адвокатите на Тръмп твърдяха, че бившият президент не е имал връзка с крайнодесните екстремистки групи, които изиграха основна роля в нападението, и че неговите забележки преди бунта са били защитени от правото му на свобода на словото.

Решението важи само за първичните и парламентарни избори на Републиканската партия в Колорадо. Щатът е оценен като сигурен за демократите от безпартийни политически прогнози за общите избори.

Това е пореден удар в усилията за дисквалифициране на Тръмп. Съдилищата в Минесота и Мичиган отхвърлиха опитите той да бъде изключен от републиканското първично гласуване, но не се произнесоха относно допустимостта му за общите избори през ноември 2024 г.

Решението на Колорадо може да бъде обжалвано пред Върховния съд на щата и евентуално пред Върховния съд на САЩ, чието консервативно мнозинство 6-3 гласа включва и трима назначени от Тръмп.

Тагнато в: Доналд Тръмп

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%