ОРБАН: УКРАЙНА Е НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ ЧЛЕНСТВО В ЕС

Автор: 5 GmediA 10:29, 19 ноември 2023
Източник: ЕПА

Украйна е на светлинни години от присъединяване към Европейския съюз. Това заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан, цитиран от Асошиейтед прес. Коментарът му сигнализира, че неговото правителство вероятно ще постави пречка пред амбициите на Киев да стане част от блока.

Говорейки на конгрес на своята националистическа партия Фидес, Орбан посочи, че той и неговото правителство ще се съпротивляват на преговорите за присъединяването на Украйна към ЕС.

Приемането на нова държава в блока изисква единодушно одобрение от всички страни-членки. Унгария обаче може да наложи вето. На партийния конгрес в Будапеща Орбан беше преизбран за президент на Фидес за 11-и пореден път от 2003 г. След това той подчерта, че възпрепятстването на Украйна по пътя й към ЕС ще бъде един от основните приоритети на неговото правителство.

Нашата задача ще бъде да коригираме погрешното обещание за започване на преговори с Украйна, тъй като Украйна сега е на светлинни години от Европейския съюз, поясни унгарският премиер.

ЕК по-рано този месец препоръча започване на преговори за присъединяване с Украйна, заявявайки, че правителството в Киев е показало забележително ниво на институционална сила, решителност и способност да функционира. Според Виктор Орбан обаче ЕС не трябва да започва преговори за членство с държава, която е във война.

Припомняме, че по-рано тази седмица унгарското правителство разпрати анкета до своите граждани с въпроса дали Европейският съюз трябва да отпусне още средства на Украйна или да ѝ даде членство.

Тагнато в: Виктор Орбан

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
10 гласували / 58.82%
На планина
4 гласували / 23.53%
На българското Черноморие
3 гласували / 17.65%