ПРЕСТЪПНА СХЕМА: 30 МИЛИОНА ЛЕВА НЕРЕГЛАМЕНТИРАН ОБОРОТ И 6 МИЛИОНА ЛЕВА УКРИТ ДДС САМО ЗА ГОДИНА ОТ ПРОДАЖБА НА ЛУКСОЗНИ КОЛИ 

Автор: 5 GmediA 13:45, 20 ноември 2023

30 милиона лева нерегламентиран оборот и 6 милиона укрит ДДС само за година е реализирала една от големите лизингови компании в търговията с автомобили. В схемата участва и голяма верига от кухи фирми.

По схемата е търгувано с висок клас автомобили от най-луксозните варианти, както на тежкотоварни автомобили, така и на леки коли и SUV.

Колите са внасяни втора ръка, предимно от три държави в Западна Европа и след това са преминавали през верига от фирми, които в края на схемата се оказват данъчно задължени. Тъй като фирмите се оказват със собственици, които са или социално бедни или психично увредени, никой не може да събере дължимия ДДС от тях.

"По първоначални данни се касае за нерегламентиран оборот от 30 млн. лв., който е следвало да се начисли и заплати ДДС, което не е сторено. В резултат от веригата от "кухи фирми" и реални такива, които доставят внесените в ЕС автомобили на лизингови компании и приспадат данъчен кредит, без да имат такова правно основание, с тази привидна схема се създава основание НАП да претендира и търси дължимото ДДС от дружествата, които нито са имали активи, нито някога са развивали търговска дейност, нито се представляват документално от лица, които имат каквото и да било отношение", заяви Чавдар Пастованов, прокурор на Софийска градска прокуратура.

Фирмата е продавала колите в София, Пловдив, Варна и Бургас, а счетоводните дружества, обслужвали тази схема , са от Костинброд и Троян.

Крайният потребител може да разбере дали лизинговата компания за коли, на която е заплатил ДДС, ще внесе данъка, казаха още разследващите. Съмнителни са случаите, когато клиентите са карани да превеждат средствата на друго дружество.

Източник: БНТ

Тагнато в: ДДС , луксозни коли

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%