ХРИСТО ПАПУКЧИЕВ, КАПИТАН: МОРЯЦИТЕ НА ОТВЛЕЧЕНИЯ КОРАБ СА БИЛИ ИЗНЕНАДАНИ ОТ НАПАДАТЕЛИТЕ 

Автор: 5 GmediA 09:32, 21 ноември 2023

Моряците са били изненадани от нападалите. На разпространеното видео се вижда, че хеликоптерът приближава от към кармата, тъй като там е мъртвият сектор на радарите. Това коментира в студиото на „Здравей България” по NOVA, Христо Папукчиев, капитан далечно плаване за отвлечения кораб „Galaxy Leader”. В понеделник официално стана ясно, че капитанът и първият му помощник са българи.

Плавателният съд беше нападнат и задържан от йеменските бунтовници хуси. Корабът е тръгнал от Истанбул, а целта му е била Индия. След като пресича Средиземно море и преминава през Суецкия канал, той е атакуван по средата на Червено море от бунтовниците. Нападателите са превзели кораба, след като са се спуснали на палубата от хеликоптер. Веднага след това радиовръзката прекъсва.

Според Папукчиев при такова нападение една от възможните реакции на екипажа е маневриране.

„На видеото се вижда, че нападателите имат свободен достъп до настройката, жилищните помещения и мостика. Това означава, че компанията, която оперира кораба трябва да преразгледа плановете за ответни мерки при подобни ситуации. Те могат да бъдат разполагане на бодлива тел или заградни съоръжения. Това са едни от най-широко разпространените средства за затрудняване качването на кораба”, подчерта той.

Тагнато в: отвлечен кораб

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%