ЖИВОТНОВЪДИТЕ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ В ЧЕТВЪРТЪК. ИСКАТ ОСТАВКАТА НА МИНИСТЪР КИРИЛ ВЪТЕВ 

Автор: 5 GmediA 14:31, 21 ноември 2023
Източник: 24 часа

Земеделски производители организират в четвъртък протест с искане за оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. Това каза на пресконференция в София Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България.

Шествието ще тръгне в 11:00 часа от Министерството на земеделието и храните и ще завърши пред Министерския съвет.

"Браншът отива към тежък упадък. Искаме хората да могат да ядат български плодове и зеленчуци и месо, и да пият българско мляко", каза Зоров.

Позицията на Димитър Зоров подкрепиха Бойко Синапов от Обединени български животновъди, Пенка Христова - Институт на жените фермери, Иван Чалъков - Съюз на животновъдите в България, Мария Степанчева - Асоциация на биволовъдите в България, Велин Георгиев - Национална асоциация на оранжерийните производители.

"Министърът на земеделието ни нарече алчни. Ние не сме алчни, а работещи хора и затова се обръщаме към ГЕРБ и ДПС да подкрепят нашето искане за оставка на министъра", каза още Бойко Синапов.

Кирил Вътев коментира недоволството на производителите и заяви, че желанието на животновъдите ставките по преходна национална помощ и по обвързано подпомагане да се върнат на миналогодишните нива не е възможно, защото такава е цялата политика на ЕС.

"Това важи за всички страни от ЕС, България не е изключение. Хубаво е, когато искаме нещо, да знаем, че има правила, закони, регламенти", коментира аграрният министър на събитие по повод Денят на хранително-вкусовата промишленост.

Той допълни, че много иска да види пазарните дялове на производителите, които искат още пари.

"Най-важното е какво произвеждаме за потребителя", подчерта той.

Относно ставката по "де минимис" Вътев обясни, че тя ще стане ясна, след като приключи подаването на заявленията и се види между колко производители ще трябва да се дели бюджетът.

На въпрос защо едни и същи пет организации недоволстват и заплашват с протести, министърът заяви, че им е казал всичко, каквото има, и е "време да слязат на земята, да спрат да ламтят, а да си вдигнат производителността". Според него всичко се основава само на искане за пари.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%