ШЕФЪТ НА СДВР: СРЕЩУ ТРИМА ПОЛИЦАИ СА ОБРАЗУВАНИ ДИСЦИПЛИНАРНИ ПРОИЗВОДСТВА ЗА ПРЕВИШАВАНЕ НА ПРАВОМОЩИЯ ПО ВРЕМЕ НА СБЛЪСЪЦИТЕ С ФУТБОЛНИ ФЕНОВЕ 

Автор: 5 GmediA 15:23, 21 ноември 2023
Източник: БГНЕС

Срещу трима полицейски служители са образувани дисциплинарни производства за превишаване на правомощия и те са отстранени от длъжност. Те са един командир на отделение и двама старши полицаи.

Това съобщи шефът на СДВР старши комисар Любомир Николов.

Срещу още двама полицаи тече проверка дали са превишили правомощията си по време на сблъсъците с футболни фенове миналия четвъртък, когато България игра на празни трибуни евроквалификация срещу Унгария. В хода на проверката се установяват и други служители, които ще понесат своята отговорност.

Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие както срещу полицаи, така и срещу протестиращи. Ясно се разграничавам от всякакъв вид произвол, заяви от своя страна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Вътрешният министър съобщи, че е разпоредил ускорени вътрешни проверки и мерки за превенция, за да не се допускат в бъдеще подобни случаи.

Аз съм на 100% с премиера Денков за обстоен анализ на отделните случаи на насилие по време на протеста срещу Българския футболен съюз (БФС), категоричен е Стоянов.

Министърът на вътрешните работи поздрави всички служители на МВР, които съвместно и отговорно са си свършили работата по време на протеста миналия четвъртък.

Бяхте обиждани, провокирани по всякакъв начин, удряни с камъни, изблъскаха ви с горящи контейнери, но въпреки това се справехте, отбеляза Стоянов и благодари, че полицаите не са допуснали погром в центъра на София.

Вътрешният министър е категоричен, че е недопустимо "някой да се меси в работата на МВР, както направи Кирил Петков". Той добави, че не приема да се дават присъди от телевизионни студиа, като подчерта, че всеки е невинен до доказване на противното.

Главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че е разпоредил две проверки. По думите му няколко антигерои, маскари са изместили идеята, каузата, смисълът на протеста срещу ръководството на БФС.

Бързо идентифицирахме полицейските служители, които са си позволили да упражнят агресия върху мирни граждани, които не са свързани с протестните действия, каза той.

Коцев е категоричен, че не трябва да бъдат поставяни абсолютно всички полицейски служители под един знаменател.

Предотвратените щети са много по-малко от причинените. Можеше да се случи нещо по-страшно, смята той. Коцев призова да се спре с политиканстването. /БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
3 гласували / 60%
На българското Черноморие
1 гласували / 20%
На планина
1 гласували / 20%