МИНИСТЪРЪТ НА ФИНАНСИТЕ: ПЛАНИРАМЕ РЪСТ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА ОКОЛО 11 НА СТО; НЯМА ПРОМЯНА В ДАНЪЧНИТЕ СТАВКИ; БЮДЖУТ 2024 ПОСТИГА ТРАЙНО ПОВИШАВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ 

Автор: 5 GmediA 15:43, 21 ноември 2023

933 лв. става минималната работна заплата от 1-ви януари, заяви Асен Василев по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това ще стане факт, ако депутатите приемат проектобюджета.

"В Черна гора тази година минималната заплата е 1042 лв., а в Северна Македония е 946 лв. сега, в Сърбия тя е 1070 лв. Това са държави с по-малък БВП на глава от населението у нас , а в Румъния е 1296 лв. От всички наши съседи държави ние сме на опашката. Длъжни сме да не позволяваме да се оформят гета с ниско заплащане, некачествен труд и изоставени региони, защото това се случва и в развити страни, ако ножицата в доходите се отвори", обясни Василев, цитиран от БНТ.

Финансовият министър посочи още, че 10 млрд. лв. са инвестициите и там бележим 25 на сто увлечение.

По думите му Бюджет 2024 постига трайно повишаване на пенсиите.

Василев посочи, че правителството иска да запази подоходния данък. Той съобщи за нарастване на заетостта и за намаляване на безработицата. Средната безработица е 4 на сто. Ръстът на възнагражденията, който се планира, е около 11 на сто.

Бюджетът общо възлиза под 36 на сто от БВП.

По искане на партиите в Народното събрание капиталовата програма ще бъде разделена на две приложения. Едното е за инвестиции в общините и другото за инвестиции в национални приоритетни проекти.

"Това е първа стъпка към истинско капиталови бюджетиране", зави Асен Василев.

Запазват се редица политики. Няма промяна в данъчните ставки. Продължава политиката от 2021-ва година за увеличение от 600 лв. данъчен кредит за отглеждане на деца. Учителската заплата се формира на база 125 на сто от средната заплата.

Запазват се всички програми за инвестиции в детски градини и ремонти на училища. Предвиждат се 80 млн. лева за учебници, 93 млн. лв увеличение на средства за храна и издръжка на ученици, 50 млн. лева за спортни площадки и физкултурни салони. 38,4 млн. за академичния състав. 6 млн. се отпускат за стипендии. 100 млн. за Софийския университет "Свети Климент Охридски". В здравеопазването са предвидени 68 млн. за повишаване на заплатите в Спешна помощ и РЗИ-тата.

В капиталовата програма на регионалното министерство е включено изграждане и ремонт на пътища. Ето и някои от най-важните проекти:

"В проектите на регионалното министерство имаме доста средства за автомагистрала "Хемус", автомагистрала "Европа", автомагистрала "Струма", за пътя Видин - Ботевград", посочи Асен Василев.

По-рано през деня социалните партньори не постигнаха съгласие по бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.
Тагнато в: Асен Василев

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%