ПЛАНИНСКАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ЛАВИННА ОПАСНОСТ НА ВИТОША 

Автор: 5 GmediA 09:48, 28 ноември 2023
Източник: Днес.бг

Отряд София на Планинската спасителна служба предупреждава за лавинна опасност на Витоша след обилните снеговалежи от последните няколко дни, придружени със силни ветрове. Поради метеорологичните условия, негативните форми на релефа по стената на Витоша са се напълнили със сняг, което означава, че може да има опасност от лавини по тези места.

"Препоръчваме при разходки на Витоша над хижа Алеко, да се минава само по т.нар. Зелена писта, следваща сравнително безопасния зимен маршрут", препоръчват експертите.

Спасителите предупреждават, ако все пак турист се озове на стената, да избягва минаване под и около въжетата на старите лифтове и влекове. Именно там са основните "дупки", по които падат лавини и на които не веднъж е имало инциденти, някои от които за съжаление фатални.

Спасителите от отряд София напомнят, че в случай на нужда, спешният телефон 112 работи денонощно, а от там нуждаещите се ще бъдат прехвърлени към Централен Денонощен Пост и дежурен спасител. Важно за всеки, тръгнал към планината, е да има планинска застроховка. /БГНЕС

Тагнато в: Витоша

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%