ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР МАРИНОВ: НЯМА ПРЕЧКИ ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА НАЛОЖИ ВЕТО, АКО СМЯТА, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ НЕ ОТГОВАРЯ НА НУЖДИТЕ НА ХОРАТА 

Автор: 5 GmediA 09:35, 30 ноември 2023

След като законът позволява, няма пречки президентът да наложи вето, ако смята, че бюджетът не отговаря на нуждите на хората. Това заяви пред БНТ проф. Александър Маринов, който беше част от Стратегическия съвет към президентството.

По думите му бюджетът се прави, за да функционира добре държавата и обществото да бъде удовлетворено.

"Президентът показва, че може и трябва да се управлява по друг начин. Точно това очакват голяма част от българските граждани. Обществото иска да се прави политика по нов начин", каза той.

"Проблемът е, че скандалите в парламента не са някакво театро, те са по същество и засягат важни въпроси. Ние всички се радваме, че управлението не пада, а то в крайна сметка трябва да върши работа", подчерта Александър Маринов.

Професор Александър Маринов коментира, че местните избори са били една от причините за нова стратегия на управление на някои от водещите партии в парламента.

"Местните избори станаха повод за нови поведения, нови стратегия. Местните избори породиха напрежение във всяка една от партиите и бяха поредният тест, макар и косвен, за правителствената програма, която не се изпълнява", уточни той.

Според проф. Маринов ДПС не е втора политическа сила и избирателите им са затворени в едни етногеографски граници.

"Те имат нулево присъствие в големите градове на страната. Такава партия не може да претендира за водеща. ДПС винаги са били силни, но се държат далеч над реалния си капацитет. Заявките за места в изпълнителната власт на Делян Пеевски не са достатъчно подплатени с ресурс, за да бъдат наложени по този начин ", обясни професорът.

Той обясни, че ситуацията около промените в Конституцията е доста неясна, защото има много сериозни противоречия вътре в т. нар. конституционното мнозинство.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%