КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ ОПИТАХА ДА ВЛЯЗАТ В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ, НАЛОЖИ СЕ НАМЕСА НА ПОЛИЦИЯТА

Автор: 5 GmediA 15:13, 6 декември 2023
Източник: БНТ

Напрежение по време на протеста на културните дейци в София. Полицията избута протестиращи при опита им да влязат в Министерски съвет. Участниците в акцията заявиха, че са обидени, че никой от Министерски съвет не иска да се срещне с тях и да обсъди проблемите в сектора. Протестиращите се изтеглиха към Министерството на културата, където се очаква среща с министъра или заместник-министъра на културата. Хората казаха, че ще подготвят ефективни стачни действия, ако исканията им не бъдат чути, предаде БНТ.

Работещите в музикално-сценичните изкуства, театрите, музеите, библиотеките, читалищата, Българското национално радио, Държавната агенция „Архиви“, Българската национална филмотека отново протестират срещу ниските възнаграждения.

Основните им искания са да се предприемат законови промени за гарантиране на бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в правителствената програма, осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре "унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора".

Тагнато в: протест

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%