ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ СЕЗИРА СЛУЖБИТЕ ЗА ФАЛШИВО ВИДЕО С НЕГОВИЯ ОБРАЗ И ДУМИ

Автор: 5 GmediA 13:36, 9 декември 2023
Източник: Архив

Президентът на Република България, Румен Радев, стана обект на измама, след като в онлайн пространството се появи фалшив видеоклип, злоупотребяващ с неговия образ и глас. Тази информация беше предоставена от пресслужбата на държавния глава.

Във видеоклипа се представя имитация на телевизионен репортаж и съдържа фалшиви изказвания на президента, засягащи компанията "Лукойл". В него се твърди, че президентът подкрепя проект на "Лукойл", който позволява на всеки български гражданин да инвестира в компанията и да получава значителен пасивен доход "от 500-600 лв" (като в самата публикация се говори са 5-6 хиляди лв - бел.ред.).

След като видеото беше публикувано в интернет, президентската институция информира компетентните институции за случая. Фалшивото видео използва запис на събитие, в което президентът участва и негов отговор на въпрос, свързан със свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), и след това се вмъкват фалшиви изказвания.

Терминът "дийпфейк" се използва, за да се опише технологията, която използва изкуствен интелект и машинно обучение, за да се заменят изказвания и действия на хора във видео или аудио записи. В случая тази технология е използвана за създаване на фалшив видеоклип с имитация на изказване на президента.

Всъщност обаче е много лесно видеоклипът да бъде разпознат като дийпфейк, тъй като записаните изказвания на президента не съответстват на движенията на устните му.

Тагнато в: Румен Радев

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%