НАВРЪХ ПРАЗНИКА НА МВР: СТОТИЦИ ПОЛИЦАИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ НА ВЛАСТТА

Автор: 5 GmediA 15:12, 5 юли 2019

Стотици полицаи и надзиратели от цялата страна излязоха на протест пред Министерски съвет, за да заявят своето несъгласие със заплащането на нощния труд, предаде Novini.bg.

Демонстрацията на служителите от МВР бе под надслов ''За достойни условия и заплащане на нощния труд''. Недоволството им е подкрепено и от служители по здравните грижи.
,,Преди повече от една година КТ ''Подкрепа'' започна своята акция за справедливо заплащане на нощния труд. В България системно 400 000 души полагат нощен труд. Човек, който полага нощен труд, остарява 7 години по-рано. Нощният труд съсипва семейства. Ето защо поискахме да се преосмисли начинът, по който в България се полага нощен труд'', заяви пред протестиращите президентът на КТ "Подкрепа'' Димитър Манолов.

,,Преди 12 години, през 2007 година, бе определено сегашното допълнително заплащане за нощен труд от 25 ст. Още тогава заплащането за нощен труд бе подценено, още тогава трябваше да бъде значително по-голямо'', допълни Манолов.

,,Ние настояваме за сериозно увеличение на минимума от 25 стотинки, който стои и не помръдва повече от 10 години'', обяви председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.


Протестиращите служители на МВР бяха подкрепени и от вътрешния министър Младен Маринов. „Няма да толерирам полагането на извънреден труд като форма на допълнително възнаграждение“, заяви Маринов по време на отбелязването на професионалния празник на служителите на МВР.

Той обясни, че този тип труд трябва да бъде обоснован и отчетен по нормативна база. Маринов отбеляза още, че темата е била обсъждана на Национално съвещание, като анализът е показал, че въпреки новоназначените служители, извънредният труд не намалява.

Министърът се обърна към протестиращите заради ниското заплащане на нощния труд  служители като каза, че подкрепя правото им на протест, защото това е начинът да се разбере къде има проблеми и накъде трябва да се насочат усилията.

"Има основания за протест", допълни министърът, цитиран от БТА и посочи, че конкретните параметри на заплащането на нощния труд трябва да се договорят и да се съобразят с възможностите. Маринов изрази надежда, че в следващия бюджет ще бъдат взети мерки по темата.

Министерството на вътрешните работи отбеляза днес своя професионален празник и 140 годишнината от създаването си пред Паметника на Незнайния войн. В речта си по случай събитието вътрешният министър Младен Маринов заяви, че МВР е гарант за съхранението на държавността и обществения ред 140 години, както и че служителите на министерството са гръбнакът на сигурността в България.

Той посочи още, че динамичното време, в което живеем, поставя предизвикателства, изисква превантивен подход и предвиждане на рисковете и заплахите на всички нива, за да се отговори на обществените очаквания.

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
1 гласували / 50%
Не
1 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%