ГРИП А - СИМПТОМИТЕ СЕ ПОЯВЯВАТ ВНЕЗАПНО, УСЛОЖНЕНИЯТА СА ПНЕВМОНИЯ, БРОНХИТ, ВЪЗПАЛЕНИЯ НА УШИТЕ И СИНУСИТЕ 

Автор: 5 GmediA 11:55, 22 януари 2024
Източник: iStock

Грипната епидемия, която се разгръща в България, е причинена от вирус тип А. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. От думите му става ясно, че най-сериозно е положението в Смолян, Пловдив и Габрово.

Вирусологът проф. Радка Аргирова също е категорична, че в момента у нас доминира грип А, докато тип В е много по-малко – на него се дължат едва 7% от случаите на заболени хора. „Ние знаем вече, че когато се появи грип тип В и има голяма заболеваемост, отиваме към „опашката“ на грипната вълна“, поясни тя.

Грипът е вирусна инфекция, която засяга дихателните пътища. Вирусите, които предизвикват възпалението на лигавиците, се делят на тип А и тип В. И двата вида причиняват, най-общо казано, кашлица, болки в гърлото и слабост в тялото.

Разликата е в това, че вирусите от тип А са по-силно заразни и симптомите са значително по-тежки. Разпространяват се бързо по въздушно-капков път (при кашлица, кихане или говорене). Някои хора обаче могат да се заразят при докосване на устата или носа, след като са влезли в контакт с повърхност или предмет, по който е полепнал грипният вирус.

Симптомите при грип тип А обикновено се появяват внезапно. Медиците уточняват, че те включват кашлица, болка в гърлото, хрема или запушен нос, болка и слабост в ставите и мускулите, главоболие, умора и отпадналост. В по-тежките случаи може да има повръщане или диария, но това се случва предимно при деца, не толкова при възрастни.

В повечето случаи имунната система на организма започва да се бори с вируса в мига, в който той попадне в тялото. Но при някои хора се стига до тежки симптоми и някои усложнения. Те са по-чести при пенсионерите и онези, които са с по-слаби или потиснати съпротивителни сили на организма – като например трансплантираните хора, които приемат имуносупресори.

„Грипният вирус от тип А удря най-често децата от 0 до 5 години и възрастните хора“, пояснява вирусологът проф. Радка Аргирова. По думите ѝ дихателната система винаги реагира по един и същи начин при заразяване с него – с кихане, кашляне, течащ нос. Проблемът е обаче, че след първите няколко дни от заразяването, състоянието на болния се влошава.

Най-честите усложнения, които пациентите правят при боледуване от грип, са пневмония, бронхит, хронични инфекции на синусите, възпаления в ушите и т.н. Грипът от тип А може също така да влоши съществуващи здравословни състояния – като например астмата или сърдечната недостатъчност. Подобни усложнения са не само тежки, но и опасни – те могат да са опасни за живота. Обикновено между 2000 и 3000 души годишно умират вследствие на заразяване с грипен щам А.

В повечето случаи грипът изчезва самостоятелно в рамките на 1-2 седмици. Въпреки това от първостепенно значение е болният да си остане у дома през първите 2-3 дни след появата на симптомите, за да се избегне разпространението на вируса сред други хора, уточняват специалистите. През това време е препоръчително да се пият много течности и човек да си почива колкото е възможно повече. Само така ще помогне на имунната си система да се пребори с вируса.

Естествено, в аптеките има редица лекарства, които се продават без рецепта. Те могат да помогнат в облекчаването на симптомите. Например т.нар. деконгестанти помагат за изчистването на запушения нос, а средствата за потискане на кашлицата могат да облекчат болката в гърлото при наличието на кашлица. Тези лекарства не лекуват самия вирус и не могат да съкратят продължителността на заболяването, припомнят още лекарите.

Хората, изложени на риск от усложнения, се нуждаят от антивирусни лекарства, за да се преборят с вируса тип А. Желателно е обаче те да са предписани от специалисти, а не да се самоназначават от пациента. Фармацевтите обясняват, че тези препарати може да намалят времето за възстановяване с няколко дни, както и да предпазят възрастните хора (над 65 години) и тези със слаб имунитет от усложнения.
Тагнато в: грип А

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%