ТРЪМП СЕ ОБЯВИ СРЕЩУ СДЕЛКАТА НА КОНГРЕСА ЗА ГРАНИЦАТА С МЕКСИКО

Автор: 5 GmediA 09:25, 28 януари 2024
Източник: БГНЕС архив

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, вероятен кандидат на републиканците на президентските избори през ноември, се обяви против споразумението за границата, което се обсъжда от сенаторите от двете партии.

Републиканците поискаха по-строг контрол на границата с Мексико и го поставиха като условие за обсъждане на искането за допълнителен бюджет, което включва над 60 млрд. долара разходи, свързани с войната в Украйна. "Лоша сделка за границата е много по-лоша от липсата на каквато и да е сделка за границата", написа Тръмп в своята социална мрежа " Истината".

Сенаторите заявиха, че компромисът за границата е близо. Президентът Джо Байдън също сигнализира за готовност да "затвори границата", ако граничните служители не успеят да се справят с потока от мигранти.

Но влиянието на Тръмп върху законодателите се натрупва с приближаването му към номинацията на Републиканската партия.

Както съобщава в. "Ню Йорк таймс" в четвъртък, лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл е признал частно на среща с колеги законодатели, че компромисният вариант на мерките по границата може да не мине заради позицията на Тръмп, а заедно с това ще се провали и бюджетът за помощ на Украйна.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, който първоначално зае мястото си заради лоялността си към Тръмп, заяви преди ден, че в сегашния си вид подготвяният от сенаторите законопроект няма шанс в Камарата.

От есента насам Конгресът не успява да приеме нов бюджет в подкрепа на Украйна, който беше допълнен с точки за подпомагане на Израел, Тайван и укрепване на мексиканската граница.

Междувременно отпуснатите по-рано средства бяха почти изчерпани и обемът на американската военна помощ за Киев беше значително намален.

Тагнато в: Доналд Тръмп

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%