ХЪЛМОВЕТЕ, НА КОИТО СЕ РАЖДА ВИНОТО „ПРОСЕКО“, ВЛИЗАТ В КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ЮНЕСКО

Автор: 5 GmediA 09:01, 8 юли 2019

Италианските хълмове на североизток от Венеция, на които се отглежда гроздето за прословутото пенливо вино „Просеко”, бяха включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Хълмовете Conegliano и Valdobbiadene, където се отглеждат гроздето, от което се произвежда прочутото италианско пенливо вино, получиха „зелена светлина” и бяха обявени за част от културното наследство на човечеството на вчерашната среща на Комитета на ЮНЕСКО за световно наследство, която се проведе в Баку.

"Пейзажът се характеризира с „хълмисти местности, малки площи лозя, тесни тревни площи, малки села и земеделски земи", се казва в изявление на ЮНЕСКО, в което се обявява решението.

"От векове този неравен терен е бил облагороден и адаптиран от човека."

Италия лобира от десетилетие хълмовете, които се простират на 30 километра да получат това признание. Регионът стана 55-ият италиански обект на световното културно наследство.

Искрящото бяло „Просеко”, която има най-високата оценка за качество сред италианските вина, се произвежда на територия, разположена в девет провинции в североизточната част на Италия.

Продажбите на прочутото вино са се увеличили с 6% през 2018 г. до 460 милиона бутилки, от които 75% са били за износ.

 

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРАТЕ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА?
На родното Черноморие
1 гласували / 50%
Няма да почивам това лято
1 гласували / 50%
На море в чужбина
0 гласували / 0%