РУМЕН ХРИСТОВ: НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ИМА НАПРЕЖЕНИЕ ПРЕДИ РОТАЦИЯТА, НО ОЧАКВАМ ТЯ ДА МИНЕ ГЛАДКО

Автор: 5 GmediA 10:08, 1 февруари 2024
Източник: 24 часа
Най-вероятно ще има напрежение преди ротацията, но очаквам тя да мине гладко и г-жа Габриел да поеме кормилото на властта от 6 март, заяви пред БНР лидерът на СДС Румен Христов, който е и заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.
 
"Министрите, които са ярки политически фигури, носят по-голяма отговорност отколкото експертите, защото имат пред кого да се отчитат и да дават обяснения", посочи той. А балансът в коалицията, по думите му, зависи от това, което вършим. 
 
"Важното е големите цели, които сме си поставили, да бъдат постигнати", категоричен е той и призова да се използва възможността на сериозното мнозинство в парламента:
 
"Твърдо решени сме, докато не постигнем тези две големи цели - влизане в еврозоната и Шенген, на всяка цена да продължим да се борим за това, т.е. да има мнозинство в НС, за да постигнем тези цели".
 
"Ако успеем да завършим мандата си като Народно събрание, няма да допуснем президентът Радев да има отново служебно правителство, който се опитва да търси реванш. Беше пагубно управлението на Радев с неговите служебни правителства. По-добре е да има редовно правителство. Честите избори не промениха кой знае колко политическата картина. Последното изследване сочи, че няма промяна в политическите нагласи", коментира Румен Христов.
 
Не се плашим от партия на Радев, категоричен е той и заяви: "Да заповяда на терен". 
 
Относно напрежението между Делян Пеевски и Румен Радев от последните дни, лидерът на СДС очаква развръзката да дойде от специализираните институции - прокуратурата, следствие, МВР. 
 
"Политически сблъсъци има. Разглеждам ги като сблъсък между институциите, а не толкова като личностни", каза той.
 
"Българското общество е разделено и то не е от сега. Не знам защо през тези векове останахме разделени. Поне на тази дата, на която почитаме паметта на избитите, не трябва да бъдем толкова разделени. Но декларацията, която ще прочета, сигурно ще бъде отново повод за разделение, за съжаление", коментира Румен Христов за днешния ден, в който почитаме жертвите на комунизма.
 
"Всичко трябва да бъде изговорено и дискутирано. Това са неща, които са се случили. Защо това наказание е било толкова мащабно и жестоко - ние трябва да си дадем отговор на това. Този отговор дължим на поколенията, които идват след нас", изказа мнението си той. 
 
Защо се случи Възродителният процес - на това също нямаме отговор, добави лидерът на СДС.
 
Според него голямата грешка на СДС е била, че не беше проведена лустрация в България. Мнозинството на СДС в 38-ото НС прие закон, който осъди комунистическия режим и го обяви за престъпен, напомни той. По думите му не са направени малко неща, но е можело още да бъдат направени.
 
"Прави чест на тази дама - областният управител на София, която намери форма, сили и начин да демонтира Паметника на съветската армия", каза Румен Христов. В Пловдив обаче нещата вървят по-бавно. В този смисъл той изтъкна: 
 
"Удивен съм от позицията на българските граждани. Русия обяви България за враждебна държава. Те никога не са обичали България. Учуден съм от позицията и на БСП, те са преки наследници на БКП. Те не намериха сили да се извинят за всичко, което сториха през тези 45 години, включително за Възродителния процес в България. Не очаквам някакви преки действия на този етап. България направи своя цивилизационен избор - член е на ЕС и НАТО. Мнозинството в НС е едно солидно проевропейско мнозинство, което трудно ще бъде разклатено и трудно ще бъде направен завой, независимо от опитите дори на президента Радев".
 

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%