ЩЕ ИМА ЛИ ОСТАВКИ В МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ЗАРАДИ РАЗХОДКАТА ДО ВЕНЕЦИЯ С ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЦИ?

Автор: 5 GmediA 11:06, 8 юли 2019

Чиновниците „екскурзианти" от Министерство на културата са длъжни да възстановят неправомерно изхарчените средства за луксозната си разходка на държавни разноски до Венеция, убедени са в сдружение „Зограф".

В позиция на сдружението, изпратена до 5GMedia се казва: „Пиарките на министър Боил Банов не пуснаха нито един ред информация на официалния сайт на културното ведомство за откриването на Венецианското биенале, което превръща служебната им командировка в Италия в една безплатна и сладка екскурзия, щедро финансирана с парите на българските данъкоплатци“.

Умопомрачаващата сума от няколко десетки хиляди лева, изхарчена за командироването на цял рояк чиновници от Министерство на културата за откриването на 58-то международно Биенале за изкуство във Венеция, е скандално, смайващо и невероятно в своята наглост ибезочие разхищение на парите на данъкоплатците, смятат от сдружение „Зограф".

Фактите за неправомерното и неоправданото пилеене на парите на българския данъкоплатец от държавните служители, командировани за откриването на българския павилион на Биеналето в града на гондолите и любовта, бяха изнесени в разследване на сайта „Офнюз", но за съжаление и до днес от страна на Министерство на културата няма информация или реакция дали ще има наказани за въпросния мега скандал, подчертават от сдружение „Зограф".

Най-абсурдното в случая е, че за официалното откриване на Венецианското биенале бяха командировани и пиарите на културния министър Боил Банов - Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова, които странно защо имаха удоволствието да летят до Италия с възможно най-скъпите самолетни билети, да нощуват в суперлуксозни хотели и да разполагат на място с щедри дневни пари, но за сметка на това не публикуваха нито една дописка за събитието на сайта на Министерство на културата, посочват от гражданското сдружение. Сред групата „екскурзиантки" във Венеция бе и Екатерина Джумалиева, директор на дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в МК. С това свое поведение на щастливи и безгрижни туристки на държавни разноски въпросните министерски чиновнички на практика обаче са в нарушение на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, защото Чл. 40 от този нормативен акт гласи следното: „Длъжностни лица, които в нарушение на установения ред са издали заповед за командировка или специализация в чужбина, както и командировани лица, които виновно не са изпълнили задълженията си по командировката или специализацията, възстановяват неправомерно изразходваните средства в левове и във валута за командировката или специализацията. Валутните средства се възстановяват в левовата им равностойност по централния курс на Българската народна банка към момента на възстановяването или към момента на изразходването им, ако той е по-благоприятен за ведомството или предприятието".

Очакваме още в близките дни държавните служители от Министерство на културата, които имаха честта да се „разходят" до Венеция и обратно с парите на българския данъкоплатец и да се порадват на Биеналето, да възстановят в пълен размер неправомерно изразходваните средства за своите служебни командировки, изтъкват от сдружение „Зограф". Висшият държавен служител в МК, подготвил и издал заповедта за командироването до Венеция на групата „екскурзианти" от институцията, също трябва да понесе административно наказание поради това,че им е разрешил да ползват възможно най-скъпи самолетни билети и да нощуват в свръхлуксозни хотели, убедени са в сдружение „Зограф". Чиновническата „ваканция" във Венеция, платена изцяло с пари на данъкоплатците, влиза в разрез и с Етичния кодекс за поведение на служителите в държавната администрация, алармират от сдружение „Зограф" и напомнят, че Чл. 17. (1) от този кодекс гласи, че „при изпълнение на служебните си задължения и в обществения си живот служителят следва поведение, което не уронва престижа на държавната служба". Още по-категоричен е Чл. 21 от Етичния кодекс: „ При осъществяването на действия, несъвместими с поведението по този кодекс, служителят следва да се оттегли от служба". По всичко личи, че в културното министерство забравиха и за записаното в Чл. 22 на Етичния кодекс: „При неспазване нормите на поведение в този кодекс служителите носят дисциплинарна отговорност съгласно Закона за държавния служител и Кодекса на труда".

Разбира се, крайно време е Министерство на културата да публикува на сайта си и цялата проектно-сметна документация за българския павилион на 58-то международно Биенале във Венеция, за да стане ясно на българската общественост защо нашата инсталация с куратор Вера Млечевска, която е сглобена от няколко плоскости от фибран и рафтове от плексиглас, струваше на данъкоплатците ни цели 500 000 лева, настояват от гражданското сдружение.

*****

На снимката е част от българския павилион на 58-то международно Биенале за изкуство във Венеция

 

 

 

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 260

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ БОЙКО БОРИСОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Да
221 гласували / 85%
Не
20 гласували / 7.69%
Ще има нови избори
19 гласували / 7.31%