СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: БЕЗ ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА И БРУТАЛНАТА МОЩ НА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, АХМЕД ДОГАН ОТДАВНА ДА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ В КРОТЪК ПЕНСИОНЕР 

Автор: 5 GmediA 08:39, 2 февруари 2024
Двама мои приятели - умни хора, с политически опит - се опитват да ме убедят, че Ахмед Доган е продуцирал скандала Пеевски vs Радев. Защото е философ и чертае бъдещето, в което ДПС е втора политическа сила, а “Трети март” е отгледана опозиция.
Аз изобщо не съм съгласна.
 
Нито един скандал не е произвел позитиви върху воюващите, винаги оставя публични щети, минават години, преди да бъдат преодолени.
Не че ще се произведе нещо сериозно от проверките на цялото президентско войнство, нито пък от няпомнянето на президента за стари и изключително съмнителни сделки като Булгартабак и БТК… Обаче, за първи път се заговори масово за корупционна среда около държавния глава. Това няма да отмине без последствия.
 
Не мисля, че Делян Пеевски ще пострада - от години той е оплюван и демонизиран, но възкръсна от пепелищата. Докато ген. Румен Радев за първи път е опръскан целия в кални петна и те няма да бъдат отмити просто ей-така.
Покрай този скандал хората били чули за “Трети март”, казва моят приятел. Помнете ми думата - никоя партия, зачената в скандали не получава подкрепа с перспектива. Освен това - едно е да си шоумен и да се храниш с конфликти, съвсем друго е да си държавен глава, солидна фигура, и да те омажат от ботушите до генералската фуражка.
Между Румен Радев и Делян Пеевски няма да има помирение.
Ахмед Доган е най-надцененият политик на прехода. Митологизирането му е комично, внушенията за него се подхранват от тайнствения му живот в Сараите и от телевизионните екзалтации на медийни труженички. Да, Агата е по-умен от партийните еднодневки, но пък ето на - един Бойко Борисов успя, без да е толкова у̀чен, да се превърне в политически феномен и реално да управлява държавата от 2009-та. Без финансовата подкрепа и брутална мощ на Делян Пеевски, Ахмед Доган отдавна да се е превърнал в кротък пенсионер, залязващ символ на един оредяващ електорат.
Така че - хайде без заблуди и героизиране на ситуацията.
 
Нещата са по-прости: засечки по “пътя на копринката” с неиздължени сметки и обещанието на президента да не атакува избора на Десислава Атанасова за конституционен съдия.
 
… А я ми кажете кой ще оглави президентската партия, която се меси от 2019-та, но едва сега придобива уж някаква форма с регистрацията на марка “Трети март” от Весела Лечева, потънала до шия в компромати: за бившия й съпруг Манол Велев, за сегашния й мъж Сотир Ушев; за брат й, който е в съмнителния хазартен бизнес, за действията й като спортен министър?! И кой ще е лицето на тази партия? Костадин Паскалев ли, Мая Манолова ли, Татяна Дончева ли, Румен Петков ли, Петър Витанов ли или пък Ваня Григорова … кой, бе?! Пламен Бобоков ли ще й плаща сметките? Питам кой официално ще я финансира…за пред обществото и Сметната палата. А?!
 
 
Соня Колтуклиева

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%