БРАТЪТ НА ДОРА БАКОЯНИС СТАНА ПРЕМИЕР НА ГЪРЦИЯ, А СИНЪТ Й - КМЕТ НА АТИНА

Автор: Соня Колтуклиева 11:43, 8 юли 2019

Докато бях телевизионна водеща на “Партньорство за бизнес” по БНТ два пъти в Атина се срещах с една много интересна и силна личност - Теодора Мицотакис-Бакоянис: първата жена, избрана за кмет на Атина през 2003 г. , първият кмет на Атина, в чийто мандат се провеждат Олимпийски игри в модерните времена; първата жена външен министър на Гърция; била е още депутат и министър на културата в кабинета на баща си.

С над 65 на сто от гласовете за кмет на Атина през юни 2019 г. беше избран Костас Бакоянис, син на Теодора Мицотакис и Павлос Бакоянис, журналист, народен представител, застрелян от терористичната групировка “17 ноември” през 1989 г.. Костас е възпитаник на Харвард и Оксфорд.

Дора Бакоянис (65 г.) е сестра на Кириакос Мицотакис (51 г.), новият министър-председател на Гърция и е дъщеря на бившия премиер от десницата Константинос Мицотакис. Дора е потомка и на Елефтериос Венизелос. Семейство Мицотакис е било в изгнание в Париж, след като военната хунта заграбва властта в Атина.

Кириакос Мицотакис е получил висшето си образование в двата най-престижни американски университета: Харвард и Станфорд. За първи път в историята си Гърция има вуйчо-премиер и племенник, кмет на Атина.

...Това е лятото на голямото завръщане на кланът Мицотакис в гръцката политика.

*****

На снимката: Дора Мицотакис-Бакоянис

Последни новини

Общо гласували: 45

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
19 гласували / 42.22%
Да, няма страшно
16 гласували / 35.56%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 22.22%