ПРОКУРАТУРАТА ПОГНА НАЧАЛНИЦИ ОТ „ВОЕННА ИНФОРМАЦИЯ“, ИЗДАВАЛИ НА ДЪРЖАВНИ ТАЙНИ

Автор: 5 GmediA 14:03, 8 юли 2019

Военноокръжна прокуратура – София повдигна обвинения на двама началници от служба „Военна информация” за престъпление по служба. Те са обвинени, че са издавали стотици разрешения за достъп до секретна информация, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Става дума за бригаден генерал Светослав Даскалов (ръководил структурата от април 2016 г. до 21 май т.г.) и бригаден генерал Пламен Ангелов (който е в момента на поста), уточнява бТВ.

Събрани са доказателства за това, че в периода 01.04.2016 г. – 01.05.2019 г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Разрешенията за достъп до класифицирана информация с ниво „Секретно“ и „Строго секретно“ били издадени от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“-МО, а не от компетентния орган – ръководителя на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, тъй като достъп е бил предоставен на  504 лица в нарушение на разпоредбите на закона.

Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация /КИ/ на НАТО и ЕС от ДКСИ.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“- МО.

На 31 май военноокръжната прокуратура в София е сигнализирала министъра на отбраната и е предложила ген. Ангелов временно да бъде с ограничен достъп до класифицирана информация. Ген. Даскалов е с мярка за неотклонение „Подписка”.

Продължават работата по случая с допуските за класифицирана информация, както и финансовата инспекция във военното разузнаване.

Общо гласували: 88

Анкета

КОГА ОЧАКВАТЕ ДА ПРИКЛЮЧИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ?
През май
38 гласували / 43.18%
През юни
26 гласували / 29.55%
В края на годината
15 гласували / 17.05%