КЗП ЩЕ ТЪРСИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СПРЕ ВДИГАНЕТО НА ЦЕНИТЕ НА МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ

Автор: 5 GmediA 16:48, 5 февруари 2024
Източник: БГНЕС архив

КЗП ще мисли как и дали може да спре вдигането на цените на трите мобилни оператора. След заседание по темата стана ясно, че органът ще изготви доклад, който трябва да бъде гласуван от членове на комисията с обикновено мнозинство. Комисията обаче не се ангажира със срок на съобщаване на своето решение.

Припомняме, че скокът, който искат от А1, Yettel и Vivacom варира между 4,7 и 9,5%. Според Министерство на икономиката, Омбудсмана и потребителски организации клаузата не е правомерна.

„Мнението на Омбудсмана е категорично - това е неравноправна клауза в договорите и общите условия на мобилните оператори, защото тя не е уговорена индивидуално. Съгласно директивата за неравноправни клаузи: „Не се счита за индивидуално договорена клауза, която е съставена предварително и следователно потребителят не е имал възможност да влияе на нейното съдържание, по-специално във връзка с договори с общи условия“, заяви Нина Бояджиева от администрацията на Диана Ковачева.

Според представителите на Министерството на икономиката, клаузата, която в общите условия на договорите с мобилните оператори трябва да предвижда както индексация на цените нагоре, така и индексация на цените надолу. Имаше и няколко призива към КЗП - да обяви в 14-дневен срок клаузата за неправомерна и да я отмени, да я атакува в съда или да наложи на трите мобилни оператори максимална санкция.

„Вие сте на ход като наложите първата санция в размер на 4 милиона лева“, призова Мая Манолова.

„През 2023 г. бяха тиражирани тези за нелоялна търговска практика от страна на операторите. Трета поредна година имаме проблем с тези индексация, моля да изложите своите становища“, каза председателят на КЗП Стоил Алипиев.

„В публичното пространство се тиражира, че ние одобряваме общите условия на мобилните оператори. Това не е така от 2007 година", заяви председателят на КРС Иван Димитров.

Друг член на Комисията - Константин Арабаджиев заяви, че от около година в Комисията за защита на потребителите има внесени доклади, които имат отношение към това дали клаузата за индексация е неравнопоставена спрямо потребителите, но те не са били разглеждани. Откритото заседание не уважиха представите на трите мобилни оператора.

Тагнато в: КЗП

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%