РИБАРИ СЕ ГОТВЯТ ЗА ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ЗАКОНА ЗА ПЕРКИТЕ В ЧЕРНО МОРЕ

Автор: 5 GmediA 17:29, 5 февруари 2024
Източник: БГНЕС архив

Тече подготовка за проучване на ветровия потенциал в Черно море, което трябва да предхожда реализацията на инвестиционните проекти за изграждане на ветропаркове в българска акватория, предупреди на пресконференция председателят на Сдружение „Черноморски изгрев” Емил Милев.

„Имаме информация, че за целта в транспортното министерство е внесено искане за поставяне на пилотни буйове в морето, които да отчитат силата на вятъра, теченията и температурата на водата”, уточни председателят на сдружението. Според Милев искането е депозирано от британската фирма „Hooracan“, която през ноември 2023 г. представи пред рибарите във Варна намеренията си да прави офшорни ветропаркове в морето и получи категоричното им несъгласие. 

„Самото проучване ще струва над 20 млн. лв., а държавата ще се задължи да гарантира изкупуването на тока от офшорен вятър за 160 лв. за мегаватчас,  което обяснява бързането този лобистки закон да бъде приет и фактът, че го внася не Министерски съвет, а група депутати, за да не се налага обществено обсъждане”, посочи Коста Стоянов. Той припомни, че преди внасянето на законопроекта за енергията от ВЕИ в морските пространства не е търсено мнението на Института по рибни ресурси и Института по океанология при БАН, не е питан и нито един от кметовете на черноморски общини. Становища по него са дали няколко министерства и всички те са отрицателни. Въпреки това спорният документ бе приет на първо четене. Чак след това вносителите се сетиха да организират среща със засегнатите браншове, която ще се проведе утре в Народното събрание.

Поставянето на перките ще ликвидира българския риболов. В сектора са регистрирани 2000 кораба, 60 рибопреработвателни предприятия и 24 мидени ферми. Много повече са заетите в туризма, откъдето също се обявиха против проекта за закон.

„На срещата ще обясним, че планираните три парка ще отнемат около 20% от българското море. Там стопански риболов няма да има. Перките ще са видими от брега в ясно време – сондата край нос Галата е на 23 км навътре, висока е 40 м и се вижда от плажа, а перките ще са високи по 260 м. От брега до тях трябва да се прокарат кабели, край които ще има сервитутни зони, а за всяка турбина в морето ще се излива фундамент, колкото 8-етажен блок. Затова сме категорични – проектозаконът трябва да се оттегли. Ако не ни чуят, ще търсим обединение за общи протести с другите засегнати браншове – туризъм и земеделие”, категоричен бе Емил Милев.

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%