ИЛИЯНА ЙОТОВА: ПРЕМИЕРЪТ СЕ ОПИТВА ДА НАСЪСКВА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ. ПРОБЛЕМИ ИМА И ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕШАТ 

Автор: 5 GmediA 12:45, 6 февруари 2024
Източник: БГНЕС

Надявам се да се намери разумно решение и действително да се чуят аргументите на българските земеделски производители. Признавам си, не приемам тона вчера на Министерски съвет, на министър-председателя, който е на принципа „разделяй и владей", насъскване на едни групи земеделски производители срещу други.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова относно протестите на земеделските производители и последвалия снощи извънреден брифинг на премиера акад. Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев, предаде репортер на БГНЕС.

„Още повече проблеми има. Проблеми има и с реализирането на „Зелената сделка" – това е основен проблем повече за производителите в Западна Европа. Проблеми има и за страни като нашата по отношение на безмитния внос с Украйна", подчерта Йотова и допълни, че трябва да се седне на масата, проблемите да бъдат огледани, анализирани и да се намерят най-добрите решения.

По думите на вицепрезидента финансирането може да е инструмент в момента, но то не може да бъде дългосрочна мярка тогава, когато политиките са сгрешени и те всеки път ще изискват все ново и ново финансиране. „Най-малкото, когато следващият път земеделският министър отиде при своите колеги в Европа, той трябва да говори с гласа на тези в Европа, които поставят въпроса за новата селскостопанска политика оттук нататък как тя ще бъде реализирана, защото сме изправени при различни условия от момента, в който са взети решенията по отношение на нея", добави Йотова.

Тя уточни, че говори за това как ще бъдат субсидирани земеделските производители оттук нататък, защото в Европа се спират субсидиите, които допълнително се даваха за дизелови горива, защото заради „Зелената сделка" се забравяна употребата на различни хербициди, пестициди и т.н., които допълнително оскъпяват производството. „Защото трябва да видим как ще бъде регламентиран пазарът с вноса от страни извън ЕС, тъй като европейското земеделие става неконкурентоспособно, ако се спазят всички регулации, затова казвам, че тук не е въпросът кой колко пари е получил, кой какво е свършил, кой защо протестира точно в навечерието на ротацията – прощавайте, за мен това беше най-смешният аргумент, а действително да защитим интереса на българските земеделци", категорична е Йотова.

„Още повече ние сме в дълг към тях", отбеляза вицепрезидентът, като подчерта, че „при подписването на договора за ЕС бяха направени съществени пропуски, резултатите от които виждаме днес".

Според Йотова сега е времето, след като се преосмисли цялата селскостопанска политика, и на европейско ниво да бъдат защитени интересите на българските земеделци.

„Няма как да коментирам, защото имам информация точно толкова, колкото и вие", каза тя по повод скандала с ГДБОП и ДАНС.

Вицепрезидентът коментира, че е от изключително значение сигурността на България и на българските граждани. „Сигурност, преди всичко за нас, а след това и да изглеждаме достатъчно силни и сигурни, и стабилни в лицето на нашите европейски партньори. Нека да не забравяме, че ЕС е преди всичко пространство на сигурност", каза още Йотова./БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%