ПРЕМИЕРЪТ ДЕНКОВ: ОЧАКВАМЕ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ УТРЕ В 18 Ч. НА СРЕЩА В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ 

Автор: 5 GmediA 16:31, 6 февруари 2024
Източник: офнюз

Всеки ден, който преминава в протести забавя реализация на споразумението, забавя момента, в който реално нуждаещите се от помощта могат да я получат. Забавя се и нотификацията на ЕК за новите мерки, които предлагаме. Това заяви премиерът Николай Денков.

Важните точки от меморандума са за законодателните промени – земеделците имат пълната подкрепа на правителството, исканията им са справедливи и се подготвят 7 законопроекта, 5 от тях ще бъдат представени през февруари и март, каза Денков.

МЗХ вече работи по част от тези законопроекти, добави Денков. Правителството ще преговаря с ЕК по исканията на земеделците, част от исканията се променят на европейско ниво. Подкрепяме производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе за България. Запазват се режимите от предишното споразумение със земеделците, никога не е говорено с Украйна, че ще има промяна в тоз режим. За загубите на земеделските производители през 2023 готови сме да предложим опростен механизъм за оценка на финансовите резултати. Ако се договори за такъв опростен вариант за разходи, за рента, разход за семена, тор препарати, средствата ще се отпуснат максимално бързо след нотификация от ЕК, това ще е само за стопанствата, които са на загуби за 2023 г., посочи Денков. По отношение на предупрежденията на земеделците, че ще увеличават натиска върху гражданите с протести, Денков коментира:

“Единственият начин да излезем от тази ситуация е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ”, каза той и подчерта, че това може да стане с меморандум и преговори, а не с даване на пари на калпак.

Очакваме земеделците утре в 18 ч. на среща в Министерския съвет, съобщи още Денков.

Бавенето на преговорите, води до бавене на средствата, категоричен е премиерът.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев посочи, че подаването на оставка за него не е проблем и уточни, че това е решение на Денков и Габриел. /БГНЕС

Тагнато в: Николай Денков

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%