ЛЮБОМИР КАРИМАНСКИ: РУМЪНИЯ ЩЕ ПОЛУЧИ ОТ ЕС 1,6 МИЛИАРДА ЕВРО ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БАНКА ЗА ИНВЕСТИЦИИ И РАЗВИТИЕ

Автор: 5 GmediA 15:34, 10 февруари 2024

Въпрос на доверие и добре свършена работа!

На 31 януари 2024 година Европейската комисия одобри на Румъния мярка на стойност 1,6 милиарда евро за нова банка за инвестиции и развитие.

❗️Съгласно правилата на ЕС за държавна помощ, Румъния ще получи 1,6 милиарда евро за създаване на банка за инвестиции и развитие. Банката има за цел да подкрепя икономическото и социално развитие, конкурентоспособността, иновациите и растежа в икономиката на Румъния.

🤝Бих искал да напомня на управляващите в България, които отписаха (загубиха) от Националния план за възстановява и устойчивост около 1,3 млрд. лева, че Румъния инвестира капиталовите си разходи в реално съществуващи проекти, а не държи парите по набирателни сметки, за да симулира, че капиталовите разходи са вложени в проекти. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ на ЕС) ангажира повече от 1 милиард евро за публични и частни инвестиции в Румъния през 2022 г.

❗️Забележете за какво:

💶🚀ЕИБ подкрепи изграждането на нова регионална болница в Крайова и рехабилитацията на 26 по-малки болници и медицински заведения в цялата страна.

💶🚀Банката на ЕС подписа споразумения за 55 милиона евро за финансиране на университети в Клуж-Напока и Търгу Муреш и 30 милиона евро за финансиране на инвестиции за градско развитие в Орадя и сектор 2 на Букурещ.

💶🚀200 милиона евро финансиране ще бъде осигурено от банкови посредници на МСП и предприятия със средна капитализация в подкрепа на нови инвестиции, като общата стойност на проекта е около 560 милиона евро.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%