КРИСТИАН ВИГЕНИН: ДЕНКОВ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВЪНШЕН МИНИСТЪР, НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИНУЖДАВАН ДА СЕ БОРИ ЗА ПОСТ, ЗА КОЙТО НЯМА ПОЗНАНИЯ 

Автор: 5 GmediA 09:36, 12 февруари 2024

Имахме предложения да сме част от сглобката, но отказахме. Това каза в предаването „Тази сутрин“ зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

Той посочи, че малко се надценява постът на външния министър в сглобката. БСП не знаят какво точно се случва в МВнР, откакто начело на ведомството е застанала Мария Габриел. Иначе се води чисто партиен спор кой да има външнополитически контакти, каза още Вигенин.

Според него в момента няма спор каква външна политика да води България, а кой да застане на поста. „Не смятам, че трябва да се съчетават постовете на премиер и външен министър, каквато беше идеята за Мария Габриел сред ротацията“, каза той и допълни, че Денков също не трябва да бъде министър на външни работи. „Защото Николай Денков, който има принос към образованието, трябва да бъде принуждаван да се бори за пост, за който няма познания и опит?“, попита риторично Вигенин.

Вигенин призова ПП-ДБ да спрат да поставят под въпрос външната политика на България. „Несериозно е да се говори, че ще се събори правителството заради един външен министър“, категоричен е Вигенин. Според него ДПС е част от управляващото мнозинство. Иначе БСП не се притеснява от избори 2 в 1. 

Зам.-председателят на БСП коментира и свалянето на доверието от общинските им съветници в СОС. „Не е случайно, че фокусът е токова голям върху София. Това, което се случва в столицата, в някаква степен е национална новина. Да, те са помогнали, но всичко това можеше да се случи и без гласовете на БСП, без да се нарушава политиката на партията, без да се правят безпринципни компромиси“, посочи той.

Според него това е удар по цялата партия и няма как подобно поведение да остане безнаказано. „Не твърдя непременно, че тези хора трябва да бъдат изключени от партията. Това трябва да се прецени, когато дойде моментът“, посочи той и допълни, че ще предложи да се създаде малка експертна група, която да следи общинските съветници.

Вигенин смята също така, че в София БСП е разделена. „ПП-ДБ и ГЕРБ имат едно голямо мнозинство в парламента и на национално равнище управляват заедно. Как така на национално равнище управляват заедно, а в СОС не могат“, попита той риторично.

Последни новини

Общо гласували: 0

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На българското Черноморие
0 гласували / 0%
На море в чужбина
0 гласували / 0%
На планина
0 гласували / 0%