ТОДОР ДЖИКОВ: РАЗДЕЛИХА НИ, ЗА ДА ОВЛАДЕЯТ ПРОТЕСТА, НО ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПРОТЕСТИРАТ И ТО МАСОВО 

Автор: 5 GmediA 08:51, 13 февруари 2024
Източник: БГНЕС

Аграрната камара е подписала кризисен пиар на министъра на земеделието.

Това мнение изрази пред БНР Димитър Зоров, председател на Съюза на говедовъдите. "Искаме политики за гарантиране на съществуването и тези хора да продължат да работят", заяви той преди днешните протести на земеделците, които не са съгласни с подписаното споразумение с правителството.

Ние сме на един пазар. Има борба за същестуване. Нашите политици не трябва да ходят в Брюксел като на заколение, а когато нещо не устройва нашата страна, има право на вето, поясни председателят на Съюза на говедовъдите.

Земеделието, животновъдството, зеленчукопроизводството си отиват, предупреди Зоров.

Той обърна внимание и върху пасищата в националните паркове, в които ще бъде ограничен достъпът на животновъди, "защото някой е казал", докато "в Австрия над 1500 метра пашуват".

"Министърът си отмъщава на хората, които търсят своите права", смята Димитър Зоров, запитан за тезата, че атаките срещу земеделския министър са причинени от проверките за виртуални животни във фермите. "Не можеш с държавната машина да хвърляш срещу хората", посочи Зоров за проверките по средата на зимата.

"Искахме да вкараме трактори, техника в центъра на София. Казват ни да я оставим на околовръстното. Е, за какво идват тези хора? Някои от тези хора ще се опитват да вкарат тези машини в София и това някой може да го таксува, че не е мирен протест", коментира Димитър Зоров в предаването "Преди всички".

"Видя се, че гръбнакът на тези протести не са Асоциацията на зърнопроизводителите", отбеляза още той. 

 

Това мнение изрази пред БНР Тодор Джиков от Асоциацията на картофопроизводителите, който е и бивш заместник-министър на земеделието.

Земеделците продължават да стачкуват, и то масово, подчерта Джиков.

Той съобщи, че са подготвили промяна в Закона за подпомагане на земеделските производители, която предвижда, че за да се получава подпомагане, трябва съответният земеделски производител да бъде член на браншова организация.

Така според него браншовите обединения ще бъдат припознати от изпълнителната власт като национално представителни.

"Сега всички представляваме всички."

Последни новини

Общо гласували: 0

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На българското Черноморие
0 гласували / 0%
На море в чужбина
0 гласували / 0%
На планина
0 гласували / 0%