МАРТИН БОЖАНОВ ОЩЕ ПРЕЗ 1992 ГОДИНА ПОЛЗВАЛ ЕГН-ТО , КОЕТО СЪДЪТ ЩЕ МУ ДАДЕ ПРЕЗ 1999

Автор: 5 GmediA 12:29, 17 февруари 2024
Източник: Архив

След проверка на МВР за имената и ЕГН-то на Мартин Божанов – Нотариуса, данните са анализирани в Регионалното министерство. Пред NOVA ресорният министър Андрей Цеков обясни, че има разминаване с ЕГН-то.

„Мартин Божанов, съгласно акта за раждане, е роден на 21 март 1973, когато не е имало система на ЕГН. Уведомлението за раждането е изпратено в районната администрация на 22 март. През 1977 г., когато е създадена системата ЕСГРАОН, му е издадено ЕГН с дата на раждане 22 март. Тоест, невярна дата на раждане. В Националната база на населението до 1999 г. Мартин Божанов фигурира с това ЕГН”, обясни министър Цеков.

По думите му законът позволява смяна на ЕГН-то заради сбъркана дата на раждане или сменен пол. Така на Божанов е дадено ново ЕГН след подадена молба. Това става през 1999 г.

„Има парадокс. В актове за гражданско състояние - за брак от 1992 г. и за раждане на дете от 1992 г., е отразено в съответната районна администрация ЕГН-то, което той получава през 1999 г. Това ме навява на мисълта, че може би пред нея са представени документи за самоличност с ЕГН, което не съществува в националната база данни. Възможно е в този период да има някакъв вид злоупотреба, която органите на МВР и прокуратурата следва да се опитат да установят”, обясни Цеков.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%