ОТНОВО ДЕФИЦИТ НА ИНСУЛИНОВИ ЛЕКАРСТВА У НАС, СИГНАЛИТЕ СА ЗА 10 МЕДИКАМЕНТА

Автор: 5 GmediA 13:56, 25 февруари 2024
Източник: БГНЕС архив

Зрители на NOVA с поредица от сигнали за липса на инсулин. Родители на деца от Ловеч не успяват да открият животоподдържащите лекарства. Въпреки забраната за износ, около 10 медикамента продължават да са дефицитни - и изчезват за часове, след като бъдат доставени в аптеките. Наши екипи направиха проверки в няколко града. Потърсихме отговори и от министерството на здравеопазването.

Борислав Герганов търси инсулин за детето си в поредната аптека в Ловеч. Но удря на камък. Зрители на NOVA с поредица от сигнали за липса на инсулин. Родители на деца от Ловеч не успяват да открият животоподдържащите лекарства. Въпреки забраната за износ, около 10 медикамента продължават да са дефицитни - и изчезват за часове, след като бъдат доставени в аптеките. Наши екипи направиха проверки в няколко града. Потърсихме отговори и от министерството на здравеопазването.

Според вносителите на лекарства решението не е в износа – а в законодателни промени. "Трябва да има един забранителен списък – не на 65% задържане, а на 100% , те трябва да бъдат увеличени, за да не се налага на министъра да издава нова и нова забранителна заповед", смята Аделина Любенова.

Последните проверки на Агенцията по лекарствата през февруари показват, че от трите лекарства, у нас има 64 882 опаковки на склад. Два дни по-късно нашата проверка в няколко аптеки в 3 областни града установява наличие на едва 3 от тях. Парадокс, с който продължават да се сблъскват и десетките хиляди инсулинозависими всеки месец.

Тагнато в: инсулин

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%