РИЧАРД АЛИБЕГОВ: ЗАРИЦА ДИНКОВА И МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА СА АБСОЛЮТНО АБДИКИРАЛИ

Автор: 5 GmediA 19:01, 25 февруари 2024
Източник: Архив

„Не само нашата Асоциация дава такава негативна и изключително слаба оценка на работата на министър Динкова. Около 11-12 са негативните становища за нея от различни сдружения и асоциации в туристическия сектор“, каза председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред БГНЕС. Припомняме, че вчера съпредседателят на асоциацията Павлин Петров разкритикува Динкова след нейно интервю през уикенда и писа слаб 2 на министъра на туризма.

„Многократно съм го казвал в интервюта – изключително слаба оценка за изключително слаб министър. Може би това не е по нейна вина, защото все пак при т.нар. „сглобяване“ на кабинета преди 9 месеца, г-н Денков каза, че във всеки икономически отрасъл ще назначи най-подготвения човек за тази длъжност. И назначиха човек, който няма нищо общо с туризма!“, възмути се Алибегов.

Тя няма откъде да знае, времето е неблагоприятно да се учиш в движение – това е един огромен сектор, който носи от 11 до 13% към БВП, и не беше редно да се сложи някой, който тепърва да се обучава. Още повече след като секторът излиза от 2.5 г. ковид-криза, и навлезе веднага в последиците от войната в Украйна, коментира още председателят на Асоциацията.

„Това, което виждаме, за съжаление, е, че Динкова работи избирателно – насочват се много средства за реклама и към Северното Черноморие, откъдето идва и нейната основна подкрепа. По-важното е, че когато стана въпрос именно за Северното Черноморие и перките в морето, Динкова не се намеси по никакъв начин – перките щяха изключително да застрашат туризма в Северното Черноморие, но тя по никакъв начин не реагира, просто абдикира. В събота в интервюто й видяхме, че напълно абдикира и от въпроса за летището в Бургас и за пътя Варна – Бургас, и към Поморие, които са в изключително лошо състояние. Относно летището в Бургас, където хората са притеснени кога ще се ремонтира и ще работи, Динкова прехвърли цялата отговорност към Министерството на транспорта. Ами не може така да се прехвърля, тя е министър на туризма и по всичко, свързано с туризма, тя трябва да се бори в Министерския съвет“, каза още Алибегов.

По думите му хората по Северното Черноморие са изключително притеснени. „Ако плановете за реконструкцията на летището не се осъществят, то може да се окаже, че през лятото ще работим с наполовина пълен капацитет. Сега зимата няма никакви полети на това летище, защото то не работи. И браншовите организации, когато има някакъв проблем – примерно, за летището в Бургас, или за перките в морето, или за ДДС-ставки за хотелиерите, - сме длъжни да се обръщаме към политическите партии, да лобираме и да търсим там мнозинства, - защото Министерството на туризма абсолютно е абдикирало!“, допълни Алибегов.

Считаме, че на това Министерство, което е лицето на България и има огромен принос за БВП-то на България, трябва да има изключително подготвен човек със стаж от поне 20-30 години в туризма. Дори аз не се чувствам подготвен за това министерство, който повече от 12 години работя само и единствено в този сектор. Истината е, че в сектора има други изключително подготвени хора, които да тропнат с юмрук по масата на Асен Василев, и да отстояват бюджета за туризма. „Имаме 10 милиона лева бюджет, а Черна гора – като наш най-малък конкурент, например, разполага с 25 милиона евро бюджет за реклама. Ние сме толкова изостанали спрямо другите страни, че дори е срамно“, допълни експертът в бранша.

Знаете ли как изглежда Динкова отстрани за нас? – тя не взима никакво отношение по въпроса с перките в морето, защото е излъчена от „Да, България“, която е вносител на Закона за перките в морето. И питаме сега – тя министър на туризма ли е, или политическо лице от „Да, България“, попита още Алибегов. В туризма няма място за политика, държавата трябва да подкрепя бизнеса, а не да му пречи всячески.

Негативите, които България причини на руските туристи, че отеква още много години върху туризма у нас – поне в следващите 10 години, смята Алибегов. „Войната е нещо много лошо, но нито нашите партньори в Гърция, Албания или Хърватска, Черна гора, Македония, Сърбия – никой не си позволи да изгони руските туристи, нищо, че Гърция и Хърватия са част от ЕС. И като говоря с нашите сродни организации в Гърция, например, и им разказвам как тук дори коли с руски номера не могат да влизат, те казват: „ако това се случи у нас, сигурно министърът, взел това решение, ще бъде извлачен от министерството му“. Те не могат да разберат защо се случва това, в Гърция е пълно с руски туристи. Какво общо има един обикновен турист с политиката на държавния си глава? С какво човек, руски турист, който е приел България за своя страна, в която си купува имот, да е виновен за някаква държавна политика? Руските туристи идваха през май и си тръгваха през ноември, не идват само за един уикенд. Бяха си отворили техни магазини, самите те инвестираха в България, ние решихме да ги изгоним. Нашите партньори в Гърция и Хърватска ни се смеят и ни се подиграват. И след края на войната руските туристи няма да се върнат у нас, защото помнят как сме се отнесли към тях“, възмути се Алибегов.

Тагнато в: Ричард Алибегов

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%