ИВАН ТАКОВ ЕКСКЛУЗИВНО ПРЕД СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: НЯМА РЕШЕНИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ, ЗАСЕДАНИЕТО НЕ БЕШЕ ЛЕГИТИМНО. ЦЕЛТА Е ДА СЕ РАЗБИЕ ГРАДСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА БСП В СОФИЯ 

Автор: Соня Колтуклиева 11:14, 26 февруари 2024
Източник: 24 часа

Иван Таков в ексклузивно интервю за Соня Колтуклиева: 

СК: Г-н Таков, какво всъщност е решението на Националния съвет на БСП за общинските съветници от БСП-София и как бихте го коментирали?
ИТ: Нека да кажем, че решение на Националния съвет няма, тъй като нямаше кворум на Националния съвет. Просто бяха дискутирани някои въпроси във формат членове на Националния съвет. Но, за да бъде легитимно заседанието, то трябва да се проведе с поне половината от членовете на Националния съвет, които не присъстваха, обаче. Това е видно и от всичките записи и снимки, които има, от списъка, който беше представен на входа, така че аз за решение не мога да говоря. Иначе опитът за взимане на решение не беше насочен срещу общинските съветници, а срещу обезглавяване на цялата градска организация в София. Беше представено, че това било просто един вътрешнопартиен избор, на който социалистите да си решат кой да ги управлява. Социалистите вече са решили кой да ги управлява. Има 24 легитимно избрани председатели на районни съвети и председател на градския съвет, легитимно избран с над 98% доверие от делегатите на конференцията, включително и секретари на основните партийни организации.
Ние, така или иначе, след около три месеца имаме редовен отчетно-изборен цикъл в цялата партия и аз не мога да разбера какво е това желание в момента да се хвърли организацията в хаос и да се назначат служебни председатели?!
И казвам защо – защото това нещо, ако бъде легитимирано като решение, означава, че досегашните председатели на районни съвети, на хоризонталните структури – при младежите, жените и ветераните социалисти – те няма да могат една година отново да се кандидатират за председатели на тези организации. Така че, това не е просто едно безобидно решение, това е опит за обезглавяване на цялата Софийска градска организация и опит за подчиняването й няколко месеца преди европейските избори, което вече изглежда като тотален саботаж на цялата партия и то брутален саботаж.

СК: Т.е. Вие предполагате, че всичко това се прави, за да може, когато дойде моментът за номиниране на кандидати за евродепутати, Корнелия Нинова да разполага само с верни на нея хора и да си прокара собствените номинации?
ИТ: Това не е свързано с номинациите за европейските избори, а по-скоро това е свързано с целия вътрешнопартиен цикъл в партията, с вътрешния избори на председател на партията и с делегатите на конгреса, които трябва да бъдат избрани. И затова се прилага такава мярка, защото ние не чухме един аргумент какво налага в момента провеждането на пълен отчетно-изборен цикъл в градската организация, след като след три месеца ще имаме редовен такъв. Това прилича на нагласен мач, в който искат предварително да решат крайния резултат от него.

СК: Кога ще бъде конгресът на БСП, който трябва да избере нов председател?
ИТ: Конгресът на БСП, по сегашния устав, не избира нов председател, а той се избира пряко от цялата партия. Иначе конгресът трябва да е в края на годината.
Ние призовахме за конгрес много по-рано, който все пак да отчете резултатите от местните избори и също така да даде насоки за европейските избори. Това не беше прието като предложение и в момента конгресът е насрочен за ноември месец.

СК: Вие смятате ли да се кандидатирате за председател на БСП?
ИТ: Сега съм се съсредоточил изцяло върху градската организация и евентуалните последствия, които може да има върху моите колеги районни председатели, тъй като при кампанията, която направихме на местните избори и резултата, който изкарахме – останахме на по-малко от 1% от това да имаме червен кмет от 33 години насам, аз не мога да разбера това ли им е наградата на тези хора към градската организация, която работи ден и нощ за повишаване на резултата, че в момента всички те ще бъдат изхвърлени от постовете, на които са легитимно избрани?! Моята битка в момента е за тях.

Тагнато в: Иван Таков

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%