СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА КЪМ ДЕПУТАТИТЕ: ПОИСКАЙТЕ ДА СЕ РАЗСЕКРЕТЯТ СЕКРЕТНИТЕ ДОГОВОРИ ЗА МИЛИОНИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ЕЛЕКТРОННОТО УПРАВЛЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА КАБИНЕТА “ПЕТКОВ”!

Автор: 5 GmediA 09:40, 27 февруари 2024

Първа разкрих, в публикации за 5Gmedia и ПИК, че на 2 октомври 2023 година вечерта, по покана на Кирил Петков, са се срещнали той, депутатът от ППДБ Божидар Божанов и министърът на електронното управление Александър Йоловски. Разговорът се е провел в нощния клуб 5L Speakeasy bar- особено място, което възпроизвежда атмосферата на Чикаго от времето на сухия режим и възхода на Ал Капоне; намира се срещу дома на Кирил Петков. След това събеседване на по питие, Александър Йоловски разказа, на председателски съвет в парламента, че е бил заплашван, по-сетне беше назначена охрана на него и семейството му; 5 месеца вече той е съпровождан от гардове на НСО.
Разговарях с председателя на Комисията за превенция на корупцията (КПК) и с прокурори от Софийска градска прокуратура (СГП), от които научих, че се водят проверки по случая и Александър Йоловски е викан на разпити като свидетел. На 7 ноември 2023 г., в кулоарите на Европарламента, попитах временния главен прокурор дали Кирил Петков ще бъде извикан на разпит заради сигнала на Александър Йоловски, че е бил заплашван, но Борислав Сарафов нищо не ми отговори.

На 22 февруари, председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви пред журналистите в партийния дом: “Бяхме подали сигнал в КПКОНПИ за корупция в особено големи размери срещу Кирил Петков и Божидар Божанов, които са оказвали натиск върху техния министър на електронното управление 640 милиона лева да не бъдат през обществени поръчки, а да бъдат раздадени на подходящите фирми, които те посочват. Петков и Божанов отиват при министъра си и му казват как за електронно управление има предвидени 640 милиона лева, които няма да минат по чисти процедури и прозрачни обществени поръчки, а те ще му кажат кои фирми ще изпълнят срещу тези пари съответните дейности. Това е корупция във висшите етажи на властта и оказване на натиск върху действащ министър.” Гроздан Караджов, депутат от ИТН, бивш вицепремиер и министър на регионалното развитие в кабинета “Петков”, поясни: “КПКОНПИ е направила съответната проверка. Тя е разпитала не само лицата, които са замесени в този казус, но е проверила и документацията, която показва, че наистина има такива 640 милиона лева, за които наистина е имало такъв вариант, в който той е бил натискан да се разпределят, без да се минава по реда на закона за обществените поръчки.”

Изпратих заявление по ЗДОИ до Министерството на електронното управление(МЕУ) дали е имало секретни поръчки по времето, когато Кирил Петков е министър-председател, а Божидар Божанов е министър на електронното управление - получих следния отговор от главния секретар на МЕУ Росица Цветкова:

“През 2022 г. Министерството на електронното управление е сключило 1 бр. договор,
съдържащ класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната
информация (ЗЗКИ). През 2022 г. Министерството на електронното управление е сключило 1 бр. договор,
съдържащ класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната
информация (ЗЗКИ). Договорът е сключен по реда на изключенията на чл. 13, ал. 1, т. 13, букви
„а“, „е“ и „ж“ от Закона за обществените поръчки (ЗОП)…и
във връзка с Решения № 315 от 17.05.2022 г. и № 537 от 29.07.2022 г. на Министерския съвет
- поверителни. Не е проведена обществена поръчка поради обстоятелството, че предметът на
договора е попадал в хипотезите на цитираните разпоредби, които представляват изключения
от приложното поле на ЗОП.
На основание чл. 7, ал. 1 от ЗДОИ Ви уведомявам, че стойността на договора
представлява класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната
информация.”

Любопитен факт: цитираното решение № 537 е от 29.07.2022 - тогава се провежда последното заседание на Министерски съвет с министър-председател Кирил Петков. Не е ли съмнително това?

Доколкото успях да науча, става въпрос за договор за 17 милиона лева - без обществена поръчка!

Това става възможно по предложение на министър Божидар Божанов и с решение на правителството на Кирил Петков.

Питам: Божидар Божанов изпратил ли е няколко поверителни доклада до Министерски съвет и до Кирил Петков, за да аргументира сключването на договора и какво съдържат те? Защо е предложил договорът да бъде секретен?

Това ли е моделът, който са си харесали двамата депутати от ППДБ и са поискали от министъра на електронното управление да се приложи към поръчки за 640 милиона лева сега?
Така екзотично ли се води битката срещу корупцията на “Продължаваме промяната”?!

Тези двамата „борци срещу корупцията” даже се борят срещу “дезинформацията”, налагайки модели за премахване на неудобната за тях информация. Прозрачни са! Номерата им минават, обаче. Защото Народното събрание се занимава с комисии за Мартин Божанов, но не и за Божидар Божанов!

Призовавам народните представители да създадат анкетна комисия за заплахите срещу министър Александър Йоловски и да поискат разсекретяване на информацията за секретните договори на правителството на Кирил Петков от 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година.
Нали искате прозрачност!

П.П. Нещо забавно. Когато попитах Божидар Божанов защо с Кирил Петков са поканили Александър Йоловски в нощен бар, а не са провели срещата в Народното събрание, той ми отговори, че искали в неформална обстановка, на по питие да му декларират, че ще му осигурят политическа подкрепа. Колко мили хора, а?!

Соня Колтуклиева

Снимки: 5GMedia

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%