СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА КЪМ НИКОЛАЙ ДЕНКОВ: НЕ ОСВОБОДИХТЕ ВЛАСТТА ОТ КОРУПЦИОННИЯ БАГАЖ - НАТРУПАХТЕ ОЩЕ, МНОГО ОЩЕ!

Автор: Соня Колтуклиева 13:07, 28 февруари 2024
Източник: 7dnibulgaria

“Основен приоритет на това правителство е борбата с корупцията”, заяви в началото на днешното заседание на Министерски съвет Николай Денков.
Я, виж ти - колко героично! Нека да припомним в отговор на премиерското слово няколко примера на обратното.

Красивата сградата на бул. “Драган Цанков” 8 е дарение от Фондация “Рокфелер” на аграрния факултет на СУ “Св.Климент Охридски”.
Там от години се помещава частната фондация на Кирил Петков и Николай Денков - на 16 февруари 2018 г., със 100 лв.капитал, се учредява фондация “Център за приложни изследвания и иновации”; учредители на фондацията са Кирил Петков Петков и Николай Денков Денков, които стават и членове на настоятелството; представляващ директор е Кирил Петков.

Когато Николай Денков е заместник-министър на образованието, пред ректора Анастас Герджиков се представя необходимостта от помещения за научни изследвания на частна фондация - в която самият Николай Денков участва. Нечувано нахалство и шокиращ конфликт на интереси!

Кабинетите се използват и за частен офис на семейната фирма на баща и син Петкови - “Провиотик”. От самият Петко Петков знам, че в рози офис синът му, през юни 2022 година, е привиквал на тайни разговори отцепниците от четата на Слави в опит да се спаси правителството при вота на недоверие, поискан от ГЕРБ-СДС.
Тоест, в сградата на Алма Матер на поколения българи, те отгледаха политическа партия и отчуваха ренегати, превърнаха я в безплатен партиен инкубатор на “Продължаваме промяната”.

Сградата на бул.”Драган Цанков” 8 е паметник на културата и е публична държавна собственост - тя не може да бъде предоставяна на други наематели, освен на държавни институции за осъществяване на тяхната дейност.
По закон, министър-председателят отговаря за контрола върху публичната държавна собственост - и, ето, в прегрешение са двама министър-председатели: Кирил Петков и Николай Денков. Но това “Промяната” и сектата на жълтопаветниците изобщо не ги впечатлява.

Докато е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков, Николай Денков сключва договор 01-294/15.12.2021 с адвокатско дружество “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” - работното място на Лена Бориславова и на майката на Никола Минчев. Забележете: това става на втория ден, след като на 13 декември е гласувано правителството на Кирил Петков!
Следват договор 01-50/11.04.2022 и допълнително споразумение ДО1-83/31.05.2022 със същата прословута кантора.
На 25 май 2022 г., “Сердика спортни имоти”, с принципал ММС при министър Радостин Василев, сключва договор с “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” на стойност 117 349,80 лева.

Ето как се харчат държавните средства - от декември 2021 година до юни 2022 година Кирил Петков е похарчил 364 558 лева за полети с правителствените “Еърбъс” и “Фалкон”, Асен Василев - 21 774 лева. Прословут стана полетът на Кирил и Лена по маршрута София-Солун-София с правителствения самолет, за една нощувка в 5-звезден хотел, осъществен по разпореждане на премиера, на стойност 25 613,57 лева.

Вчера разкрих, че по предложение на министъра на електронното управление Божидар Божанов и с благословията на кабинета “Петков”, с решение от предпоследното му заседание, на 29 юли 2022 година, е утвърден секретен договор за 17 милиона лева - без конкурс и обществена поръчка. Запитах: това ли е схемата, по която Кирил Петков и Божидар Божанов са си представяли да извиват ръцете на министъра на електронното управление Александър Йоловски, когото са поканили на “другарска среща” в подземен нощен бар срещу дома на семейство Петкови, след което той се оплака от натиск за уреждане на поръчки за 640 милиона лева?! И до днес Александър Йоловски се движи с охрана от НСО, а Комисията по превенция на корупцията предаде материалите по случая на Софийска градска прокуратура, която образува досъдебно производство.

В разговор с мен, на 19 февруари, по време на директно излъчване по ПИК тв, Делян Добрев обвини управлението на “Продължаваме промяната”, че е финансирало режима на президента Владимир Путин, от началото на войната в Украйна, с 5 796 749 877 долара! И ги нарече “демагози”.

Делян Добрев, Теменужка Петкова и Красимир Вълчев, показаха прикрит списък от фирми, които да получат милиони от европейския план за възстановяване и развитие, сред които са компании на спонсори на “Продължаваме промяната” и на близки на депутат от ППДБ, който за малко да стане министър на енергетиката в кабинета “Денков”.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов направи пред мен, в директно излъчване по ПИК тв, ужасяващи разкрития за схеми и за юридическата немощ на Лена Бориславова, разказа как юристите на МРРБ отсичали: шефе, ако подпишете това, което началничката на кабинета на премиера иска, директно влизате в затвора.

Бях първата журналистка, която алармира обществеността за далаверата “Джемкорп” - тя беше прекратена, заради последвалото публично възмущение; беше създадена временна анкетна комисия, а парламентът прие доклад, който беше изпратен в Софийска градска прокуратура.

И колко още случаи има … но за всичко това Николай Денков е глух и сляп, до такава брутална степен на наглост, че днес арогантно да заяви: “Това управление беше създадено с една ясна задача - да освободи властта и институциите от корупционния багаж, който влачат във всичките години на прехода.”
Нищо не освободиха. Натрупаха! Ама яко много натрупаха в корупционната каруца.

Соня Колтуклиева

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%