ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: В ДНИТЕ НА ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАТРИАРХ НЕОФИТ, ПОЛИТИЧЕСКИ СТРАСТИ СА НЕУМЕСТНИ И ЗАТОВА ОТЛАГАМ ВРЪЧВАНЕТО НА МАНДАТА 

Автор: 5 GmediA 16:45, 14 март 2024

Президентът Румен Радев обяви, че отлага връчването на мандата за съставянето на правителство заради смъртта на патриарх Неофит.

„Кончината на патриарха е огромна загуба за Българската православна църква и за целия български народ", каза държавният глава пред журналисти.

"Със своето всеотдайно духовно служение на Бога и православието той се утвърди като крепител на нашата нация и държава. Вечна и блажена да бъде неговата памет“, каза Радев, след като се срещна с духовниците в Светия синод, предаде бТВ.

„Ще го запомня като човек, като патриарх, който ни учеше на смирение и мъдрост. В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред неговата памет политическите страсти са неуместни и затова отлагам връчването на мандата за съставяне на правителство за понеделник“, каза държавният глава.

Вчера Румен Радев обяви, че ще връчи в петък мандата за съставяне на кабинет на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група. Това е тази на ГЕРБ-СДС. 

В понеделник на разговора с президента премиерът в оставка Николай Денков заяви категорично, че единственият реален шанс за ново правителство е създаването му именно с първия мандат.

Държавният глава проведе консултациите с парламентарно представените партии и коалиции в първите два дни от седмицата – на 11 и 12 март.

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%