РУМЕН РАДЕВ: СИЛНАТА И КОНКУРЕНТОСПОСОБНА ИКОНОМИКА Е КЛЮЧ КЪМ РЕАЛНОТО ЗАПАЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ И ПОСТИГАНЕТО НА УСТОЙЧИВ РАСТЕЖ

Автор: 5 GmediA 08:53, 16 март 2024
Източник: Пресслужба на президента

Силната и конкурентоспособна икономика е най-надеждният фактор към съхраняването на националния суверенитет, постигането на устойчив растеж и създаването на солидна основа за продължаващо задълбочаване на процеса на европейска интеграция на България. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес на „Дондуков“ 2 с министъра на обществените разходи, националния план за развитие и реформите в Ирландия и председател на Еврогрупата Паскал Донаху, който е на посещение в България.

Държавният глава подчерта, че предвидимостта в доставките и ниските цени на енергийните ресурси са в основата на икономическата стабилност и конкурентоспособността. Във връзка с това Румен Радев открои постигнатото от страната ни, включително с действията на служебното правителство, за гарантиране на стабилността и надеждността на енергийните доставки в условията на поредица от кризи. Въвеждането в експлоатация на интерконектора Гърция-България, участието на страната ни в изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис, въведената в експлоатация междусистемна газова връзка България-Сърбия, инициативата на страната ни „Solidarity Ring” за доставки на допълнителни количества природен газ от Азербайджан за Европа, както и осигуреният от „Боташ“ свободен достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на Република Турция, създават условия за стабилна и предвидима бизнес среда, както и възможности за увеличаване на обема на чуждестранните инвестиции в България.

Паскал Донаху информира държавния глава за срещите си до момента в София, както и за готовността си да подпомогне българското правителство в усилията за постигане на всички икономически критерии за присъединяване към еврозоната, като открои значението на овладяването на инфлацията.

По време на срещата на „Дондуков“ 2 беше изразен общ стремеж за последващо задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Ирландия. Президентът Радев отправи покана към своя ирландски колега президента Майкъл Хигинс да посети страната ни.

 

Тагнато в: Румен Радев

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%