ИЗЛОЖБА ЗА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ ОТКРИ ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ЙОТОВА В БУКУРЕЩ

Автор: 5 GmediA 10:02, 23 март 2024
Източник: Пресслужба на президента

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Националната опера в Букурещ изложбата „80 години от спасяването на българските евреи“ с документи от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, която е под патронажа на президента Румен Радев. На откриването присъстваха представители на дипломатическия корпус в Румъния, както и на еврейската общност в страната.

„Изложбата представя подвига на обикновените българи, на българската държава, на български политици и на българската православна църква за спасяването на българските евреи. Всички те застанаха пред влаковите композиции и не позволиха на своите приятели, съседи, познати да заминат за лагерите на смъртта. Българите сме горди наследници на тези смели хора, които с риск за своя и на семействата си живот избраха страната на правдата и човеколюбието“, изтъкна в словото си Йотова. Тя подчерта, че днес 20-български праведници са носители на най-високото признание за хуманност на Световния център за възпоминание на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим.

„Няма аргумент, който може да оправдае едно от най-големите престъпления в историята на човечеството – убийството на над 6 млн. души само заради етническата им принадлежност. Човечеството винаги ще носи сянката на този позор. За да не се повтарят повече никога годините на Втората световна война и на Холокоста, тази история трябва да се познава и днешната изложба е част от това познание“, посочи вицепрезидентът. Тя определи като опасни опитите да се отрича Холокостът. „Такива гласове се зараждат в радикални движения в Европа. Антисемитските прояви слагат и днес своя позорен отпечатък в обществата и живота ни“, заяви Йотова. Вицепрезидентът призова за бдителност към всички форми на омраза, отричане и насилие. „Трябва категорично да заявяваме: Никога повече омраза, насилие, войни“, подчерта тя.

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%