СРЪБСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ: ВЪЗМОЖНО Е СЪРБИЯ ДА НАПУСНЕ СЪВЕТА НА ЕВРОПА, АКО КОСОВО БЪДЕ ПРИЕТО

Автор: 5 GmediA 15:02, 23 март 2024
Източник: БГНЕС архив

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че ако Косово бъде прието в Съвета на Европа, една от възможностите е Сърбия да излезе от тази организация, съобщават медиите в Белград. „Ще видим дали Сърбия ще остане или не в Съвета на Европа“, заяви Вучич в предаване на сръбската телевизия ТВ Първа.

На въпрос на водещата дали това е една от опциите, ако Косово влезе в Съвета на Европа, Вучич потвърди, че това е "една от възможностите".

Той припомни, че Русия е била изключена от Съвета на Европа и отбеляза, че приемането на Косово де факто би означавало изключване на Сърбия от паневропейската организация, в която членуват 46 държави.

Белград не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област Косово. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС. Сред страните, които не признават независимо Косово, са също Русия, Китай и пет държави членки на ЕС.

Косово подаде молба за членство в Съвета на Европа през май 2022 година. Организацията насърчава сътрудничеството между европейските страни в областта на правото, демокрацията, човешките права и културното сътрудничество.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%