АРХИМАНДРИТ НИКАНОР: НЕ СЕ РАДВАМ НА РЕШЕНИЕТО НА Г-ЖА ГАБРИЕЛ, ЗАЩОТО ДА СЕ РАДВАМЕ НА НЕСТАБИЛНОСТ, НЕ Е ХУБАВО, НО ТРЯБВА ДА УВАЖАВАМЕ НЕЙНОТО МНЕНИЕ 

Автор: Соня Колтуклиева 14:02, 25 март 2024
Източник: 5GMedia

Архимандрит Никанор, игумен на Църногорски (Гигински) манастир "Св.св. Козма и Дамян", разказа пред Соня Колтуклиева какво предстои оттук насетне в избора на нов български патриарх:

СК: Добър ден, архимандрит Никанор! Богохулство ли ще бъде, ако Ви попитам как ще коментирате светските събития от деня. Тук, заедно с Вас, в Гигинския манастир научихме новината, че Мария Габриел се отказва да бъде гласувана като министър-председател. Какъв е Вашият коментар?

Архимандрит Никанор: Аз научих новината благодарение на Вашето посещение. Ние сме в период на Великия пост. Цялата минала седмица не сме коментирали каквото и да било. Беше седмица, в която изпълнихме абсолютно всички Богослужебни последования, до най-малката буква и нямам представа за какво иде реч. Хубаво е да има правителство, хубаво е да има стабилност в държавата. Това мога да кажа като всеки гражданин, но разбира се г-жа Габриел сигурно има своите сериозно основания да го направи. Не се радвам, защото да се радваме на нестабилност не е хубаво, но трябва да уважаваме нейното мнение.

СК: Тя идвала ли е някога в манастира?

Архимандрит Никанор: Срещали сме се с нея при наша близка, при една посланичка преди години.

СК: Какво се случва в църквата? Сега и на вас ви предстоят много драматични събития.

Архимандрит Никанор: Да, разбира се. Ще бъде избран нов предстоятел на Българската православна църква, съгласно устава. Но преди това трябва да бъде довършен изборът на митрополит за Сливенската катедра. Там нещата видяхте, че не се случват както уставът предписва и сега всичко ще трябва да се повтори. Надявам се да не се намесят странични фактори и да се оставят хората да изразят своята воля свободно и да изберат за свои митрополит един от епископите, които наистина познават, обичат и считат, че най-добре ще служи на тях и на епархията. Разчитам на мъдростта тук на Светия синод.

СК: Изненада ли беше за Вас, че отец Николай се оттегли? Беше сочен за един от фаворитите.

Архимандрит Никанор: Не, не беше изненада, че дядо Николай се оттегли. Аз не съм активен в тези църковни взаимоотношения, защото аз съм и много ниско в йерархията, но все пак имам представа от съотношението на силите, на нещата. Той взе мъдро решение. Направи голяма жертва в този смисъл, в който той отново предпочете доброто на църквата за сметна на негова лична чест. Смятам, че всеки от митрополитите би бил достоен за български патриарх.

СК: Какво следва оттук нататък по пътя към избор на нов патриарх?

Архимандрит Никанор: Ами Светият синод вече определи наместник-председател на Светия синод, който е Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Това също е мъдро и уместно решение на Светия синод, тъй като дядо Григорий до 2017 година беше, в продължение на няколко години, викарий, епископ, помощни на патриарх Неофит в Софийска епархия и добре познава епархията и смятам, че ще може добре да организира изборът на епархийски делегати, които от Софийска епархия са десет и ще бъдат избрани от 48 епархийски избиратели. Той също така ще посочи един монах и една монахиня, които да представляват епархията за патриаршеския избор. Т.е. можем да кажем, че Софийска епархия има относителна тежест близо 10% от гласовете на делегатите на патриаршеския избор, който ще се състои на 30 юни.

Интервюто е от дата 24 март 2024 г.

 

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
10 гласували / 58.82%
На планина
4 гласували / 23.53%
На българското Черноморие
3 гласували / 17.65%