ИТАЛИАНСКИТЕ ВЛАСТИ ПОЛУЧИХА ПРАВО ДА ОТНЕМАТ ДЕЦА ОТ МАФИЯТА "КОЗА НОСТРА" И "КАМОРА" 

Автор: 5 GmediA 10:10, 27 март 2024

Италия обяви разширяване в Сицилия и Неапол на програма, целяща да попречи на деца на мафиоти да тръгнат по пътя на своите родители. Според програмата такива деца ще бъдат отнемани от техните семейства, предаде АФП.

Създадена през 2012 г., тя има за цел да разбие цикъла, в който властта в мафиотските структури се предава от поколение на поколение по кръвна линия.

"Това е исторически момент в борбата срещу мафията", каза министърът на правосъдието Карло Нордио, който представи протокол, подписан от петима министри и от Конференцията на италианските епископи.

Програмата "Свободен да избираш" е основана от съдията по дела за непълнолетни Роберто Ди Бела в Калабрия, където е базирана най-влиятелната мафия - "Ндрангета". Сега тя ще обхване и другите два големи бастиона на организираната престъпност в страната: Сицилия, където действа мафията "Коза Ностра", и Кампания - областта, чийто главен град е Неапол и където действа мафията "Камора".

"На осемгодишна възраст децата се учат да стрелят и продават крек", казва Киара Колозимо, председател на парламентарната комисия за борба с мафията.

Ди Бела заяви, че е имало случаи на деца, принудени да убиват майките си, за да защитят семейната чест. Но той е виждал и деца, "които все още имат светлина в очите си и се надяват на различен живот".

От началото на програмата до момента около 150 деца са били настанени в приемни семейства или общности на тайни места в Италия, където се запознават с живота извън мафиотските кланове.

Според Ди Бела 30 майки са избрали да последват децата си, а седем от тях са станали сътрудници на правосъдната система.

 

Източник: Любомир Мартинов, БТА
Тагнато в: мафия

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%