ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ: В ЧЕТИРИ СОФИЙСКИ УЧИЛИЩА ИМАМЕ НЕЩО КАТО ЕПИДЕМИЧЕН ВЗРИВ НА КОКЛЮШ

Автор: 5 GmediA 10:11, 2 април 2024

„Разпространението на коклюш ще продължи, най-вече в организирани колективи. В четири училища в София вече имаме нещо като епидемичен взрив, но не е голям. Най-големият е в 145. ОУ – осем деца, другите са по шест, по три. Има засегнато едно частно училище. Това вероятно ще се появи и в страната.“

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в „Тази сутрин“. 

„Ако една кашлица се задържа повече от седмица, 10 дни, две седмици и не се поддава на нормалното лечение с антибиотици, трябва да предприемат изследване за коклюш“, съветва доц. Кунчев. 

У нас има 66 случая на коклюш, като повече са на деца, които се намират в период преди реимунизацията на 12 години. По думите му, когато заболяването влезе в училище или детска градина, мерките не са особено ефективни. 

„Съгласно наредбата се издирват контактните лица, поставят се под медицинско наблюдение. Изолира се случаят, за да не създава нови контакти и да не заразява други деца. Обикновено контактните, които заболяват, са или деца от близкото обкръжение, или от класа. Не е като грипа или морбилите, просто да минеш и да се заразиш. С това сравнително добро имунизационно покритие няма условия за чак такива драматични развития“, каза главният държавен здравен инспектор. 

Диагностиката на коклюш вече ще бъде безплатна и ще може да се прави не само в Центъра по заразни и паразитни болести, но и в РЗИ-София. Идеята е в бъдеще да се отворят още центрове в Пловдив, Бургас и Варна. 

Грип и COVID-19

По думите на доцент Ангел Кунчев грипната вълна и COVID-19 отшумяват. 

„COVID-19 е под 2 на 100 000 заболеваемост, което е супер ниско. Всички щамове са производни на "Омикрон". Изненади няма, надявам се така и да остане. В преходен период сме, в който не боледуваме кой знае колко. Разбира се, има циркулация на най-различни респираторни вируси“, допълни той.

Морбили, варицела и скарлатина

Единствените три европейски страни, които за момента нямат нито един случай на морбили, са България, Исландия и Кипър, каза главният държавен здравен инспектор. 

„При варицелата и скарлатината мина сезонът. Те са много характерни със зимно-пролетна сезонност – март-април. При варицелата има 800 случая за една седмица, но в сравнение с миналата година е с 3000 случая по-малко. Подобно е и при скарлатината – 335 са за седмицата, което е с 900 по-малко от миналата година. Намираме се в сравнително светъл период“, посочи доцент Кунчев.

По думите на Ангел Кунчев вече трябва да избягваме тревните площи, тъй като започват заболяванията, предавани с комари и кърлежи.

Електронните рецепти

„Не виждам защо трябва да ни плаши. Напротив, даже е улеснение. В края на краищата няма нужда да носим никакъв документ, който можем да загубим или унищожим. Просто трябва да отидем в аптеката и казвайки нашето ЕГН, фармацевтът ще види какво е предписано и ще го отпусне. Промяна в начина на отпускане няма, има улеснение и много по-добър контрол, защото ти можеш да видиш в реално време какво се консумира, къде, какви количества и да регулираш пазара“, коментира здравният инспектор.

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%