КАМЕЛИЯ НЕЙКОВА: ТАКИВА ИЗБОРИ 2 В 1 НЕ СМЕ ИМАЛИ, ПАРТИИТЕ ЩЕ СА С ЕДНАКВИ НОМЕРА, НО РАЗЛИЧНИ ЛИСТИ

Автор: 5 GmediA 10:16, 3 април 2024
Източник: БНТ

Трябва внимателно да се подходи в организацията на изборния процес. Има различни избирателни права както за избирателите, така и за кандидатите. В изборите за Европейски парламент има изискване за уседналост, в тези за Народно събрание няма. При двата вида избори избирателни секции се разкриват на различни места. Такава комбинация не сме имали досега. Има изискване в Изборния кодекс за бюлетините". Това обясни председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова пред БНТ.

При избори "2 в 1" номерата на партиите в бюлетините ще бъдат едни и същи и за парламентарния, и за европейския вот, но ще има два избирателни списъка, в които гласоподавателите трябва да бъдат проверявани, уточни Нейкова. "Вероятно ще може да се гласува с една машина и на двата вида избори. Държавата разполага с малко повече от 12 000 устройства за машинно гласуване и повече не могат да бъдат използвани. Ще трябва да се обърне специално внимание на изработването на електронните бюлетини".

Председателят на ЦИК посочи, че все още се очаква указът за насрочване на изборите, независимо в каква комбинация ще бъдат изборите, но според Изборния кодекс дейностите, свързани с машинното гласуване налагат процедура с по-дълги технологични срокове.

"И колкото и да бъдат скъсени сроковете, се налага едни 20 дни да сме в процедура на обществена поръчка, което в рамките на 60 дни е доста дълъг период. Не е поради някаква прищявка на ЦИК, а сроковете са по закона за обществените поръчки, където има процес на договаряне", добави тя. Трябва да бъде определен изпълнител, той да направи електронните бюлетини, да ги зареди на няколко машини за гласуване, ЦИК да ги провери и едва тогава можем да ги предоставим, обясни още председателят на комисията.

"Ще трябва вероятно да преработваме настоящите задания, ние бяхме готови, ще трябва в много кратък срок да преработим всичко това", обобщи тя, като уточни, че още от началото на годината ЦИК е започнала подготовката, защото датата на евровота се знае отдавна - 9 юни.

Тагнато в: избори 2 в 1

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%