МРРБ ПУБЛИКУВА СПРАВКА ЗА ПЛАЩАНИЯТА ПО ТУНЕЛ „ЖЕЛЕЗНИЦА“, НЯМАЛО ДАННИ ЗА ФИНАНСОВИ ЗЛОУПОТРЕБИ

Автор: 5 GmediA 16:31, 3 април 2024
Източник: БГНЕС архив

Министерство на регионалното развитие и благоустройството публикува пълна справка за всички плащания по реализацията на тунел „Железница“ на АМ „Струма“. От ведомството уточняват, че съоръжението е било пуснато за движение в началото на март 2024 г. след приключването на дейностите по укрепването на активиралите се свлачища в района.

В МРРБ не е постъпвал сигнал за нередности при изграждането на тунела, свързани с финансови злоупотреби. По данни на АПИ такъв не е постъпвал и в агенцията, пишат от ведомството. Те се противопоставят на „тиражираните неверни факти и внушения за липса на информация за изграждането на АМ „Струма“ Лот 3.1, обособена позиция № 2 – тунел „Железница“.

От министерството на регионалното развитие пишат, че по обекта е работено през годините „въз основа на технически проект при спазване на принципните постановки на изготвения идеен проект. „В тази връзка строителната документация за подучастък №2 от км 366+720 до км 369+000, включително обслужващ тунелен път при южния портал на тунел „Железница“ и площадка за хеликоптери не включва работен проект. Съгласно договора изпълнените строително-монтажни дейности са разплащани на база на сертификат за изпълнени СМР“.

Най-много средства - близо 155 милиона лева са разплатени в периода от април 2019 година до май 2021 година, когато регионален министър е Петя Аврамова.

Над 27 милиона лева е превела държавата в рамките на следващите 4 месеца на същата година при служебния министър Виолета Комитова.

По времето на Гроздан Караджов консорциумът е получил малко над 19 милиона лева.

От декември 2022 година до юни 2023 година е втората голяма сума, преведена за извършени и фактурирани строително-монтажни дейности - 42, 5 милиона лева. Тогава регионален министър е Иван Шишков от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Разплащането за тунел „Железница“ е финализирано от настоящия министър в оставка Андрей Цеков в края на 2023 година, като общата сума е 5,4 милиона лева.

Тагнато в: тунел Железница

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%