ОСЪДИХА „МАМА АЙШЕ“ ЗА УБИЙСТВОТО НА 2-ГОДИШНАТА СЕВДА

Автор: 5 GmediA 16:58, 3 април 2024
Източник: БГНЕС архив

8 години затвор е присъдата на Анка Михайлова от Пловдив за убийството на осиновената й дъщеря Севда, съобщи 24 часа. Детенцето почина на година и 10 месеца, след като майката му нанесла жесток удар в главата и му причинила черепно-мозъчна травма. Севда прекара над 2 седмици в кома, преди да умре.

Окръжният съд призна Михайлова за виновна в причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена тежка телесна повреда. Наказанието е подписано с особеното мнение на младши съдията Иванка Гоцева, която смята за доказано обвинението в умишлено убийство, което беше повдигнато на майката от прокуратурата.

Осиновителката ще трябва да плати и 8645,25 за направените в хода на делото експертизи.

Анка Михайлова не можела да има деца, което било причина да се раздели с мъжа си. След това подала документи за осиновяване и така взела Севда.

Разпитаните по делото свидетели твърдяха, че тя се е грижела много добре за момиченцето и го обичала много. Късно вечерта на 23 септември 2022 г. обаче съседите чули викове за помощ и откарали Анка и Севда в Спешното. Детето било със спукана глава и в кръв.

В болницата лекарите открили още много травми по тялото му, включително и следи от ухапвания. Версията на Анка е, че момичето е паднало от леглото на пода, който бил с плочки. При първите си разпити казала, че е хапала бебето, за да го свести. Част от белезите по тялото на Севда обаче били стари и според съдебния лекар д-р Павел Тимонов става дума за синдром на малтретираното дете.

"Пред близките си Михайлова е демонстрирала любов и грижи към детето, но разпитаните свидетели казаха, че тя е била затворен човек и никого не е допускала в дома си. А именно там тя системно е малтретирала бебето, така го е наказвала за непослушание, като че ли е възможно дете на година и 10 месеца да не скача и да стои кротко", заяви прокурорът по делото Светослава Пенчева и настоя за 18 години затвор.

 Адвокатите на Анка пледираха тя да бъде оправдана или поне да бъде осъдена за убийство по непредпазливост. Въпреки, че второто се случи, защитниците все пак обявиха, че ще обжалват присъдата.

Тагнато в: убито дете

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%