НАТО ПОДГОТВЯ ПЕТГОДИШЕН ФОНД ОТ 100 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗА УКРАЙНА

Автор: 5 GmediA 17:13, 3 април 2024
Източник: БТА архив

Генералният секретар на НАТО предложи да бъде създаден петгодишен фонд от 100 млрд. долара за подсигуряването на военната помощ за Украйна. Инициативата е наречена "Мисия за Украйна".  "Украйна има спешни нужди", заяви Йенс Столтенберг по време на срещата на министрите в Брюксел. "Всяко забавяне в предоставянето на подкрепа има последствия на бойното поле. Затова трябва да променим динамиката на нашата подкрепа."

"Трябва да осигурим надеждна и предвидима помощ за сигурността на Украйна в дългосрочен план, така че да разчитаме по-малко на доброволните вноски и повече на ангажиментите на НАТО, по-малко на краткосрочните предложения и повече на многогодишните ангажименти."

"Москва трябва да разбере, че не може да постигне целите си на бойното поле и не може да ни умори", каза Столтенберг, без да дава подробности за предложението си.

Планът получи подкрепа от най-верните поддръжници на Украйна като Полша и балтийските държави. Но други предупреждават, че има много въпроси за това откъде ще дойде финансирането и планът може да се промени драстично до срещата на върха във Вашингтон през юли.

Министърът на външните работи на Белгия Хаджа Лахбиб заяви, че е опасно да се дават обещания. Външният министър на Германия Аналена Бербок подкрепи създаването на "дългосрочни структури" за подкрепа на Украйна, но предупреди да не се "жонглира във въздуха" с неясни цифри.

Планът на Столтенберг предвижда също така мисия на НАТО да поеме по-голям контрол върху координирането на доставките на оръжие за Киев от ръководената от САЩ група, която в момента помага за надзора на подкрепата.

Длъжностни лица твърдят, че това може да помогне за предпазване на потока от оръжия за Украйна от евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом през ноември.

Този ход би означавал сериозна промяна за западния военен съюз, който досега отказваше като организация да изпраща оръжия на Украйна поради опасения, че това ще въвлече НАТО по-близо до конфликт с Русия.

Но Унгария - една от най-приятелски настроените към Русия държави в НАТО - заяви, че няма да подкрепи никакво предложение, което може да "приближи алианса към война".

"За нас е жизненоважно Украйна да спечели, а (руският президент Владимир) Путин да загуби", заяви британският външен министър Дейвид Камерън.

"Тяхната отбрана, тяхната сигурност е инвестиция в нашата отбрана и нашата сигурност."

Срещата в Брюксел се провежда в момент, когато в четвъртък НАТО отбелязва 75 години от създаването си след Втората световна война, за да се изправи срещу заплахата от Съветския съюз.

"Докато празнуваме постиженията на НАТО, ние не се успокояваме от тях", заяви Столтенберг.

"Сега Европа е изправена пред война в мащаби, които смятахме за останали в историята." Очакваше се в кулоарите на срещата външните министри на НАТО да обсъдят и надпреварата за заместник на Столтенберг, чийто десетгодишен мандат приключва през октомври.

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%