ДЖО БАЙДЪН ИСКА ЕГИПЕТ И КАТАР ДА ОКАЖАТ НАТИСК ВЪРХУ ХАМАС ДА ОСВОБОДИ ЗАЛОЖНИЦИТЕ

Автор: 5 GmediA 09:22, 6 април 2024
Източник: БГНЕС архив

Президентът на САЩ Джо Байдън е изпратил писма до египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и катарския емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани с молба да окажат натиск върху Хамас, за да накарат групировката да се съгласи на сделка за освобождаване на израелски заложници, съобщи порталът Axios, позовавайки се на високопоставен американски служител.

"Той (президентът Джо Байдън) ги призова да си осигурят ангажимента на Хамас да се съгласи със сделката и да я спазва", заяви източникът.

Съобщава се, че директорът на ЦРУ Бил Бърнс ще пътува до Кайро този уикенд, за да обсъди с ръководителя на израелското разузнаване (Мосад) Давид Барнеа и висши катарски и египетски служители евентуално споразумение за освобождаване на заложници, държани от Хамас в Газа.

Порталът отбелязва, че по време на телефонния разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в четвъртък Байдън е засегнал предстоящия кръг от преговори в Кайро и е помолил израелския лидер да изпрати преговарящите си с повече правомощия от преди, за да сключат сделката.

"Той даде ясно да се разбере на Нетаняху, че трябва да се направи всичко възможно, за да се освободят заложниците, включително американски граждани, които вече близо шест месеца са държани от терористите на Хамас", заяви събеседникът на "Аксиос".

Тагнато в: Джо Байдън

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%