ГЕОРГИ КАЛПАКЧИЕВ Е ВОДИЛ ПРИ ПЕТЯ БАНКОВА ХОРА, КОИТО ДА БЪДАТ НАЗНАЧАВАНИ НА РАЗЛИЧНИ ПОЗИЦИИ В МИТНИЦИТЕ

Автор: 5 GmediA 09:12, 7 април 2024
Източник: Соня Колтуклиева

Според свидетели в разследването по мега-делото “Паскал”, Петя Банкова, директор на Агенция “Митници”, е показвала снимката на Стефан Димитров на митничари с препоръката да го ползват като консултант, защото е отлично запознат с митническата дейност.

СГП повдигна второ обвинение на Петя Банкова именно заради назначения и  размествания по границите на страната, които създават подозрения за покровителстване на контрабандистите. Според държавното обвинение, под въздействието на Стефан Димитров тя е отстранила Ангел Пейков като началник на митнически пункт "Лесово" и е назначила на негово място Мирослав Сарандев.

Хората, които е трябвало да заемат  определени позиции, са били водени при Петя Банкова от Георги Петров Калпакчиев, от София. Той е бивш митнически служител, научи Соня Колтуклиева от разследващите.

Ето какво още разказаха те пред водещата на ПИК тв. Използвайки влиянието си в Агенцията, през 2009 г. Калпакчиев участва в изграждането на престъпна структура, която за кратко време принуждава вносителите на “турско карго”, да заплащат нерегламентирана такса от по няколко хиляди лева за всеки реализиран от тях камион. Успоредно с това, отново чрез влияние в Агенция “Митници”, същата тази група започва назначения в отдел “Пътни такси и разрешителен режим”. Целта им е била създаването на паралелна структура на всички ГКПП-та в страната, посредством която да получават нерегламентирани приходи от влизащите в страната товарни автомобили. В момента, с посредничеството на Калпакчиев, е назначен както началникът на митнически пункт “Капитан Андреево”, така и останалите  четирима ръководители на оперативни звена. Единият от тях е Никола Димитров Шидеров, който от над 10 години е извън системата на митниците, но името му се свързва с действали контрабандни канали, под контрола на Цветан Методиев Василев, по прякор “Хафти”, от Пловдив. Предполага се, че подновяването на каналите е същинската цел на връщането му в системата.

Стана ясно, че Петя Банкова и Стефан Димитров са заснети да влизат в 5-звезден хотел в Правец. В събота, след гледането на мярката й за неотклонение, адвокатите на Петя Банкова - Людмил Рангелов и Аделина Натина, потвърдиха пред Соня Колтуклиева защитната стратегия, че тя не е знаела за незаконната дейност на Марин и Стефан Димитрови, била е подведена от близките им отношения с Бойко Рашков и Живко Коцев, затова не е изпитвала съмнения в почтеността им.

Съдия Тони Гетов остави в ареста Петя Банкова и Стефан Димитров, мярката за неотклонение на Марин Димитров ще се гледа допълнително, понеже той беше приет по спешност в “Пирогов”.

Тагнато в: Петя Банкова

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%