СЪЮЗНИК НА ФИЦО И ПРОТИВНИК НА ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА СПЕЧЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В СЛОВАКИЯ

Автор: 5 GmediA 10:22, 7 април 2024
Източник: БГНЕС

Популистът Петер Пелегрини беше избран за президент на Словакия. 48-годишният Пелегрини победи прозападния Иван Коркок, бивш дипломат, с 53% от гласовете.

Бивш министър-председател, той е съюзник на премиера Роберт Фицо и се смята за проруски кандидат. Според него, политическата сцена е разделена между онези, които подкрепят продължаването на войната в Украйна на всяка цена и онези, които открито искат започване на преговори за мир. Пелегрини се обявява за преговори.

Освен че беше начело на парламента няколко месеца, избрaният за президент беше министър в предходните правителства на сегашния премиер Роберт Фицо. И когато Фицо подаде оставка през 2018 г., Пелегрини го замени начело на кабинета.

Агенция Ройтерс коментира, че сегашната изборна победа може да даде сериозен тласък за политиките на кабинета, който за няколко месеца предприе прокремълски курс по отношение на руската агресия в Украйна, инициира реформи в наказателните закони и в тези, касаещи медиите. С това породи опасения, свързани с върховенството на закона и свободата в средствата за масова информация.

Според Би Би Си, с избора на Пелегрини за президент Украйна окончателно изгуби гласа на Словакия в своя подкрепа. Петер Пелегрини е почитател на автомобилите, има и разрешително за пилотиране на самолет.

Пелегрини е словак с италиански корени. Роден е на 6 октомври 1975 г. в Банска Бистрица. Баща му е монтьор, а майка му преподавателка.

В личен план Пелегрини е ерген. Грижи се за куче, чието им е Грей. Очаква се новият президент да встъпи в длъжност официално на 15 юни.

Тагнато в: Словакия

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%