САЩ ПРЕДУПРЕДИХА ИРАН ДА НЕ ПОВТАРЯ УДАРИТЕ СРЕЩУ ИЗРАЕЛ

Автор: 5 GmediA 12:39, 15 април 2024
Източник: БГНЕС архив

САЩ предупредиха, че Иран ще бъде държан отговорен, ако се опита да предприеме допълнителни военни действия срещу Израел или САЩ. Това изявление бе направено по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в неделя, съобщава Politico.

"Съединените щати не се стремят към ескалация, каза заместник-посланикът на САЩ Робърт Ууд. Действията ни са чисто отбранителни по природа."

САЩ призоваха Съвета за сигурност да осъди атаката на Иран срещу Израел от събота.

Ууд повтори думите на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който информира съвета по време на извънредната сесия в неделя.

"Време е да се отдръпнем от ръба, каза Гутериш. Имаме споделена отговорност да ангажираме активно всички засегнати страни, за да предотвратим по-нататъшна ескалация."

Русия и Иран разкритикуваха призивите за деескалация като лицемерни, посочвайки, че САЩ, Обединеното кралство и Франция блокираха написано от Русия изявление за медиите на Съвета за сигурност по-рано този месец, което би осъдило очевидния въздушен удар на Израел срещу консулството на Иран в Сирия.

Свидетели сме на "проява на лицемерие и двойни стандарти, която е почти неудобна за гледане", каза Василий Небензя, пратеник на Русия в ООН.

Извънредната сесия не доведе до официално изявление от Съвета за сигурност, но Ванеса Фрейзър от Малта, която е председател на Съвета за сигурност на ООН този месец, каза пред репортери след срещата, че според нея сесията е допринесла за деескалация на повишеното напрежение в региона.

"Посланието около масата на Съвета беше много, много ясно - че не трябва да има допълнителна ескалация", каза Фрейзър.

Дългоочакваният въздушен удар на Иран срещу Израел в събота засили напрежението в региона, тъй като САЩ търсят границата между подкрепата си за Израел и избягването на ескалация в региона.

Американски служители призовават Израел да прояви сдържаност в отговора си, като президентът Джо Байдън каза на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че САЩ няма да се присъединят към израелски контраудар.

Посланикът на Иран в ООН Амир Саид Иравани заяви в неделя, че Техеран иска да избегне разрастването на конфликта, но ще се защити, ако САЩ започнат военни операции срещу Иран.

Въздушният удар на Иран беше почти изцяло осуетен от системите за противовъздушна отбрана на Израел, които бяха подкрепени от сътрудничеството му със съюзниците САЩ, Великобритания и Франция.

Йордания също прихвана дронове и ракети, които навлязоха във въздушното ѝ пространство.

Тагнато в: Иран

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%